Бъчварова съобщи за 30% по-нисък ръст на бежанци в сравнение с миналата година

Бъчварова съобщи за 30% по-нисък ръст на бежанци в сравнение с миналата година
Румяна Бъчварова / БГНЕС
A A+ A++ A

Отбелязваме 30% по-нисък ръст на бежанци спрямо същия период на миналата година. Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова в предаването „Тази неделя” по бТВ. „Това се дължи на няколко фактора. Веднъж глобалните процеси, които пренасочват миграцията, втори път политическото решение и задържането на голяма част от мигрантите на териториите на Турция”, обясни министърът.

„Дължи се и на нашите усилия по границата, изграждането на преградното съоръжение и факта, че вече всички знаят, че през България е много трудно да се мине”, подчерта министърът. Като друг основен фактор министърът посочи, че голяма част от задържаните мигранти се регистрират – нещо, което самите бежанци не искат. „Присъствието на всички тези фактори дава този резултат”, каза още Бъчварова.

Министър Бъчварова коментира и телефонния разговор между премиера Бойко Борисов и турския му колега Бинали Йълдъръм, в които са коментирали споразумение за реадмисия между Анкара и ЕС, което Турция не изпълняваше в последните месеци. „Това се оказа част от едни по общи преговори, които Турция води с Европейския съюз. Те поставят условията за визова реализация за техните граждани, смятайки, че това няма да се отрази на сигурността в Европа. Към момента, въпреки че официално няма такава позиция, не е изпълняват задълженията си по това споразумение, което България подписа с Турция”, коментира Бъчварова. „За радост този поток, който идва от Турция не е толкова голям и за момента нямаме сериозни затруднения, но това може да се промени”, каза министърът. Тя добави, че очаква развитие на разговорите и добронамереност от страна на турските си колеги.

Министър Бъчварова отново подчерта, че няма пряка заплаха от терористична атака за България. „Мога да кажа, че официалните ни изявления и това, което говорим публично не се разминават с официалната картина”, каза тя. „Носейки отговорността за сигурността на страната, не можем да изключим възможността да се появят такива заплахи. Затова предприемаме оперативни, организационни и законодателни мерки”, обясни министърът.

#Бъчварова #бежанци #терористична заплаха

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Инбет Казино