Юнкер: Никой не иска Гърция да излезе от еврозоната

Юнкер: Никой не иска Гърция да излезе от еврозоната
Еврогрупата се надява на скорошно съставяне на правителство в Гърция, което да разполага с необходимото парламентарно мнозинство за продължаване на процеса на финансови преобразувания, отбеляза Юнкер. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Страните от еврозоната твърдо възнамеряват да задържат Гърция във валутния съюз, увери в понеделник вечерта премиерът на Люксембург и председател на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер след среща на министрите на финансите на 17-те държави от еврозоната.

„Евентуалното излизане на Гърция от еврозоната не беше предмет на обсъждане, никой не пледира в този смисъл“ по време на срещата, добави Юнкер, цитиран от АФП и ДПА, на които се позова БТА.

Еврогрупата се надява на скорошно съставяне на правителство в Гърция, което да разполага с необходимото парламентарно мнозинство за продължаване на процеса на финансови преобразувания, отбеляза Юнкер.

Той припомни, че ЕС и Международният валутен фонд са помогнали много на Гърция и продължават да го правят, като деблокираха миналата седмица поредния транш от 5.2 милиарда евро.

От тази сума 4.2 милиарда бяха вече преведени на Атина, а останалата част ще бъде отпусната до края на юни, посочи Жан-Клод Юнкер.

Преговорите за сформиране на правителство в Гърция продължават безрезултатно от момента на произвеждане на парламентарните избори на 6 май, припомня ИТАР-ТАСС.

Левите партии, чиито позиции значително се засилиха в резултат на вота, настояват за преразглеждане на мерките за бюджетни икономии, на основата на които еврозоната и МВФ приеха програма за антикризисна помощ за Гърция на стойност 130 милиарда евро.

Европейски дипломати отбелязват, че ако в Гърция не бъде създадено правителство, което да може да гарантира изпълнението на всички поети от Атина задължения, изпълнението на антикризисната програма ще се окаже невъзможно, което на свой ред ще означава неконтролируем дефолт на страната и изпадането й от еврозоната.

В понеделник гръцкият президент Каролос Папуляс предложи на лидерите на „Нова демокрация“, ПАСОК и Демократичната левица да бъде съставено правителство от технократи, подкрепено от парламента.

Радикалната левица „СИРИЗА“ е против такъв вариант, но ще продължи да участва в преговорите за правителство.

#Жан-Клод Юнкер #еврозона #Гърция #Люксембург #еврогрупа #Атина #МВФ #ЕС #Международният валутен фонд #Каролос Папуляс #президент #ПАСОК #Нова демокрация #СИРИЗА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »