Българският Лувър е "на червено" - разходите му близо десет пъти повече от приходите

Българският Лувър е "на червено" - разходите му близо десет пъти повече от приходите
БГНЕС
A A+ A++ A

Сериозна загуба калкулира откритият през месец май 2015 г. Български Лувър – Национална галерия “Квадрат 500”. Това се вижда от два писмени отговора на министъра на културата Вежди Рашидов до депутати от Реформаторския блок и от БСП лява България, предаде БГНЕС.

Реконструкцията на сградата на бившия ВМЕИ “Ленин” и трансформирането в музей на изкуството струваше 28 млн. лева, а по-голямата част от средствата бяха от европейската програма “Регионално развитие” 2007-2013. Близо едно към десет е съотношението приходи-разходи от дейността на открития преди 13 месеца музей-галерия “Квадрат 500” в столицата. Само за първите пет месеца на настоящата година извършените разходи по неговото управление възлизат на 1 049 020 лв., а реализираните приходи възлизат на 166 790 лв.

Близо четвърт милион лева са платени за вода, електрическа енергия и гориво. 239 094 лева са платени за “външни услуги”, без да става ясно в какво точно се изразяват тези услуги. Най-голямо е перото за издръжка на персонала на т.нар. Български Лувър – 533 724 лева са отишли за заплати и осигурителни вноски, при това само за периода януари-май 2016 г., става ясно от писмения отговор на културния министър от тази седмица.

От друг писмен отговор на Вежди Рашидов, даден през април месец т.г. става ясно, че през 2015 г. за заплати на 139 служители на “Квадрат 500”, са били платени малко над 1 милион лева, а за издръжка на съоръжението са били дадени още 1 647 588 лв. По седем граждански договора са били платени още близо 14 000 лева.

От анализа на посочените приходи става ясно още, че галерията дори не е успяла да покрие направените разходи от 470 000 лв., които отидоха за първоначалната подредба на музейната експозиция, открита в присъствието на премиера Бойко Борисов и почти цялото правителство. Дори и при най-оптимистични прогнози от около 300 000 лв. годишни приходи, разходите за издръжка на персонала и самата галерия са близо 3 млн. лв. на година.

От трети писмен отговор на министъра на културата до народен представител, който проявява интерес по темата “Български Лувър” става ясно, че за период от една година 01 юни 2015 г. до 31 май 2016 г. музеят е посетен от общо 146 589 души, от които само 27 250 са го направили с билети. Цената на редовен билет е 10 лева, а за студенти и пенсионери цената е 5 лева. Ученици от художествени училища, хора с увреждания, журналисти и деца под 12-годишна възраст с придружител могат да влизат безплатно в музея. Един ден в месеца “Квадрат 500” работи безплатно за всички посетители. Наред с това през изминалата година и един месец, музеят имаше няколко промоционални дни, в които също не събираше такса. От отговора на културния министър става ясно, че именно през тези дни Националната галерия е посетена от 119 339 души.

В отговорите на Рашидов липсва информация за това дали Министерството на културата и ръководството на “Квадрат 500” имат план, който да позволи оптимизиране на разходите и превръщането на Националната галерия от губещ в печеливш културен център. Няма яснота и какво би станало, ако бюджета спре да субсидира губещия музей.

#български Лувър #Рашидов #загуба #разходи #приходи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »