Брюксел става медиатор в преговорите с Канада за отпадане на визите за България и Румъния

Брюксел става медиатор в преговорите с Канада за отпадане на визите за България и Румъния
Димитрис Аврамопулос ще посредничи в преговорите. / БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос ще е домакин на тристранна среща между правителствени представители на Канада, България и Румъния, съобщиха за БГНЕС от Европейската комисия в Брюксел. Повод за срещата е намерението на двете държави-членки на ЕС да наложат вето на Търговското споразумение между европейската общност и Канада заради отказа на канадската страна да премахне визите за българи и румънци.

Тази седмица Брюксел предложи на държавите-членки на ЕС да подпишат споразумението за свободна търговия с Канада. В началото на юни месец обаче премиерите на България и Румъния Бойко Борисов и Дачиан Чолош обсъдиха възможността за обща позиция спрямо визовата на политика на Канада.

Днес и утре в Брюксел на посещение по този повод е канадският министър на имиграцията Джон Маккалъм. В понеделник той ще се срещне с Йоан Драгош Тудораче, министър и началник на правителствената канцелария на Румъния, както и със заместник-министрите на външните и вътрешните работи на България Румен Александров и Филип Гунев.

 Очакванията са, че въпреки забележките си, двете страни-членки на ЕС, които не са част от Шенгенското пространство, ще ратифицират стратегическото Търговско споразумение с Канада. В началото на годината канадските власти направиха минимално облекчаване на визовия режим спрямо двете балкански държави, но за момента Канада категорично е против отпадането им. Опасенията са, че много българи и румънци биха се възползвали от отпадането на визите и биха заминали за Канада, за да търсят работа, а друга част ще се опитат да влязат в САЩ.

За кратко в Брюксел се дискутира и възможността заради България и Румъния, ЕС да приложи визов режим и спрямо канадските и американски граждани, които искат да посетят Европа, но тази опция бе бързо отхвърлена.

#Аврамопулос #Канада #България #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"