Честваме 166- годишнината от рождението на Вазов

Честваме 166- годишнината от рождението на Вазов
БНР
A A+ A++ A

Днес честваме 166-годишнината от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов. Годишнината беше отбелязана с поклонение пред паметника му в София. Къщата - музей на поета приема посетители безплатно. С цветя и със спомени за написаното от Вазов дойдоха хората да почета паметта му.

Много софиянци се поклониха и на гроба на поета, издигнат зад храма "Света София", където Вазов е пожелал да бъде погребан. Камъкът, донесен от  Витошаq става част от самия паметник през 1956 година.  

Честванията по повод годишнината започнаха от родното място на Вазов - Сопот, от Радиното училище, едно от първите девически училища в България, опожарено по време на Руско-турската война и възстановено после.

Девическото училище, както и много други места в Сопот, са описани в романа "Под игото" на патриарха на българската литература Иван Вазов. От името на Рада Госпожина - една от главните героини в книгата, учителствала в града, идва и наименованието Радино. В него бе показана обновената експозиция "Старият Сопот" с творби на племенницата на писателя - художничката Бинка Вазова, с картини рисувани през 30-те години на миналия век. Те са изключително ценни, защото на много от тях има сгради, които днес вече не съществуват.

#Вазов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »