БСП се разбра с 12 партии вляво за президентските избори, предстоят разговори с АБВ, „Движение 21” и ВМРО

БСП се разбра с 12 партии вляво за президентските избори, предстоят разговори с АБВ,  „Движение 21” и ВМРО
БГНЕС
A A+ A++ A

13 партии се обединиха за общо явяване на президентските избори. Ще търсят и други партньори вляво. Това заяви председателят на НС на БСП Корнелия Нинова след заседание на политическия съвет на коалиция БСП лява България, съобщиха от партийния пресцентър.

„Започнаха разговорите на БСП след допитването за обединението в ляво и явяването с обща кандидатура на политически сили и граждански сдружения вляво за президент и вицепрезидент. Днес 13 партии в лявото пространство разговаряхме и се обединихме за общо явяване на президентските избори. Ще търсим и друго разширяване в ляво, това е само първата стъпка към другите партии и гражданските структури”, каза лидерът на БСП.

Нинова обяви, че е получила мандат от коалицията за преговори с други партии и до края на следващата седмица отново ще се съберат, за да се проведе вторият кръг разговори. Тя обясни, че във вторник ще бъдат проведени срещи в парламента с АБВ и „Движение 21”, а в сряда с ВМРО.

„На първия разговор се обединяваме около платформата, политическа рамка за явяване на президентските избори, и за профила на президента и вицепрезидента. Те трябва да са хора, които изразяват националния интерес, провеждат балансирана външна политика и във вътрешен план са обединители на нацията, патриоти, със социална чувствителност и изразители на политиките в лявото пространство”, заяви председателят на БСП.

Нинова обясни, че в партията започват конференциите за номинации и партиите част от коалицията също имат своите процедури за номинации. Тя допълни, че едва след като мине този процес и се проведат срещи и с другите партии ще се обсъждат конкретни имена. „Това ще бъде абсолютно равноправен партньорски разговор между всички ни. Целта ще е да се избере двойка, която да е еднакво одобрена от всички в ляво”, категорична бе Нинова.

#Нинова #партии #президентските избори #АБВ #"Движение 21" #ВМРО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »