Съдът гледа дело срещу Танов за издаване на държавна тайна

Съдът гледа дело срещу Танов за издаване на държавна тайна
В интервю на 1 септември Танов казал къде се съхраняват военновременните запаси. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

От 9:30 ч. във вторник Софийски градски съд (СГС) ще гледа дело срещу директора на митниците Ваньо Танов по обвинение, че е издал държавна тайна по непредпазливост, предаде БГНЕС.

Делото срещу Танов се води в началото срещу неизвестен извършител, но по-късно се събират достатъчно данни, за да бъде обвинен.

От 3 февруари т.г. Ваньо Танов е с мярка за неотклонение „подписка“. Според обвинението Танов е станал причина за разгласяване на класифицирана информация по непредпазливост.

В интервю на 1 септември той казал къде се съхраняват военновременните запаси. След сигнал от депутати на „Коалиция за България“ прокуратурата прави проверка.

Разследването е приключило и прокурорът преценил, че това е станало по непредпазливост.

На 21 февруари прокуратурата внесе в Софийски градски съд предложение по реда на чл. 78А от НК за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание глоба по отношение на директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов.

На Ваньо Танов е повдигнато и предявено обвинение за това, че на 01.09.2011 г. в гр. София по непредпазливост е станал причина да бъде разкрита информация, представляваща държавна тайна – което е престъпление по чл. 359, ал.1 от НК.

Приложението на чл.78а от НК в този случай е задължително, тъй като за повдигнатото обвинение по посочения текст от Наказателния кодекс се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 2 г. или пробация, когато обвиняемият не е осъждан и не са причинени имуществени вреди.

#Наказателния кодекс #Коалиция за България #агенция „Митници“ #НК #СГС #Софийски градски съд #Ваньо Танов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »