The Morning Star: Десетте неща, за които Тони Блеър излъга

The Morning Star: Десетте неща, за които Тони Блеър излъга
ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Резултатите от официалното разследване на британското участие в иракската война 2003-2009 г. бяха публикувани в сряда 6 юли в Лондон. Разследването е провеждано седем години, комисията водена от сър Джон Чилкот е проучвала основанията за действията на премиера-лейбърист Тони Блеър и министрите му за включването на Обединеното кралство в дългогодишната война.

Британският ляв вестник The Morning Star публикува 10- те основни лъжи, които Блеър е казал по време на въвличането на страната в Иракската война.

1. Нямало е правдоподобни доказателства за съществуването на оръжия за масово оръжие в Ирак, особено такива, които да могат да бъдат разположени за 45 минути.

2. Нямало е ясно доказателство, че Саддам Хюсеин е стартирал отново програмата за производството на химически или биологически оръжия, или е планирал да направи такова нещо.

3. Ирак не е имал възможността да произведе атомна бомба, докато върху него са наложени санкции.

4. Иракското правителство не е лъгало относно възможностите си.

5. Тони Блеър е бил осведомен, че Саддам Хюсеин не е заплаха за Запада.

6. Британското външно министерство е съобщило на Блеър, че свалянето на Саддам Хюсеин ще доведе до хаос и ще подпомагане на тероризма.

7. Военното действие не е било последната възможност. Имало е и други такива.

8. Правовите аргументи не са били добри, когато войната е била обявена.

9. Великобритания не е действала от името на международната общност. Тя е действала в разрез с волята на Съвета за сигурност на ООН.

10. Отказът към поканата на тогавашния президент на САЩ Джордж У. Буш за присъединяване към войната е нямало да съсипе „специалните отношения“ между Великобритания и Вашингтон.

#Блеър #Ирак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »