Днес във Варшава започва срещата на върха на НАТО

Днес във Варшава започва срещата на върха на НАТО
БГНЕС
A A+ A++ A

Срещата на върха на държавните ръководители на 28-те държави членки в НАТО се открива във Варшава днес, петък, като на нея страните ще вземат решения за засилване на възможностите си в източния фланг, предава Sigmalive.

Шестдесет и осем делегати от 28 държави и 26 партньорски страни, както и представители на ООН, Европейския съюз, Световната банка и щаб-квартирата на НАТО ще пристигнат във Варшава.

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас ще се срещне днес с американския президент Барак Обама в 14.30 ч. в кулоарите на срещата на върха на НАТО.

По време на форума на експертите преди срещата на върха заместник-генералният секретар на НАТО Александър Вършбоу заяви, че е необходимо за съжаление днес Алиансът да започне дългосрочно стратегическо състезание с Русия заради фундаменталните различия по отношение на Европа.

Според него това означава, че НАТО ще постави началото на нов процес на трансформация, противоположен на политиката, която се е опитвал да следва след Студената война. Алиансът се връща към своята основна идея: засилване на границите си на изток.

Срещата във Варшава няма да донесе нищо ново за Македония, като тя ще бъде спомената само формално като потенциален кандидат, твърдят експерти, предаде Independent.mk.

Единственият победител в тази ситуация ще бъде Черна гора, която се очаква да стане 29-та държава членка на Алианса.

Експертите коментират, че историята се повтаря на всяка среща на върха на НАТО. Последно Македония е била отхвърлена на срещата на върха през 2008 г. в Букурещ, заради спора за името си с Гърция. Но на страната все пак й е обещано членство при разрешаване на въпроса с южната й съседка, предава Фокус.

#срещата на върха #НАТО #Варшава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници