Столтенберг: НАТО ще сътрудничи с ЕС по миграцията, борбата с хибридните заплахи и кибератаките

Столтенберг: НАТО ще сътрудничи с ЕС по миграцията, борбата с хибридните заплахи и кибератаките
БГНЕС
A A+ A++ A

НАТО ще сътрудничи с ЕС по миграцията, борбата с хибридните заплахи и кибератаките, заяви генералният му секретар Йенс Столтенберг при пристигането си на срещата на върха на алианса във Варшава. Той добави, че „отбраната, сдържането и безопасността“ извън пределите на алианса ще бъдат главните теми на срещата на НАТО.

На експертна среща на блока преди самата среща на върха Столтенберг увери, че НАТО ще продължи тясното сътрудничество с Украйна и Грузия като с партньори.

„НАТО продължава тясното сътрудничество с Украйна и Грузия като с партньори“, заяви Столтенберг. „Украйна взе решение да продължи реформите си и продължава с намерението си да влезе в НАТО, като модернизира своя отбранителен сектор“, посочи той.

„Колкото до Грузия, тя се явява страна, която се стреми към присъединяване. Ние поддържаме усилията по реформирането на въоръжените сили и привеждането им към стандартите на НАТО“, допълни генералният секретар.

Встъпителни думи отправи и полският президент Анджей Дуда, според когото „колкото повече страни има в НАТО, толкова повече гаранти за мира ще има“.

„Алиансът е длъжен да остави вратите си отворени, ние сме длъжни да приемем тези, които отговарят на нашите условия“, каза той, като допълни, че пътят към това лежи в тясното сътрудничество и поддръжка на страни, стремящи се към членство в НАТО.

#Столтенберг #НАТО #Украйна #Грузия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"