Две убийства на чернокожи от полицаи в САЩ само за два дни

Две убийства на чернокожи от полицаи в САЩ само за два дни
БГНЕС
A A+ A++ A

Чернокож моторист беше застрелян от американски полицай в щата Минесота и се превръща в поредното убийство, затвърждаващо обвиненията в расизъм срещу американските униформени, съобщи АФП. Жертвата е 32-годишният Филандо Кастил, а приятелката му Даймънд Рейнолдс, която пътува в следващ го автомобил, заснема как той умира от раните си след самата стрелба.

Кастил бива спрян за счупен стоп и според Рейнолдс е информирал полицая, че е в себе си има лицензирано оръжие. При предполагаем опит да вземе документите си той нарушава заповедта да държи ръцете си вдигнати и е прострелян пет пъти от служителя на реда. "Не един... не два... не три... не четири... Простреля го пет пъти", заяви шокираната Рейнолдс, според която полицаят едновременно е искал Кастил да държи ръцете си вдигнати и да се идентифицира.

Губернаторът на Минесота Марк Дейтън призова за федерално разследване на правосъдното министерство и обеща, че справедливостта ще възтържествува. При друг подобен случай вчера 37-годишният Алтън Стърлинг, обезвреден и лежащ на земята, беше прострелян многократно от упор от полицай в Батън Руж, Луизиана.

Също като Кастил и Стърлинг е имал оръжие, а полицаите твърдят, че са действали по подаден сигнал, че той е заплашвал други граждани с пистолета си. Според адвокатите му обаче бащата на 5 деца просто е продавал дискове пред супермаркет, чийто собственик е позволил това.

Двете убийства са само част от серия добили печална слава случаи, при които униформени упражняват прекомерно насилие срещу заподозрени, които най-често са чернокожи. Видеоклипове от подобни инциденти многократно стигнаха до интернет и това удвои недоволството от тях в САЩ и чужбина. В Америка се появи гражданското движение „Black Lives Matter”, което постоянно протестира срещу подобни прояви. Те обаче не намяляват. Кастил е бил служител в училищен стол, а майка му го описва като спазващ законите гражданин.

#убийства #чернокожи #полицаи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"