Тереза Мей и Андреа Лийдсъм ще се състезават за премиерския пост във Великобритания

Тереза Мей и Андреа Лийдсъм ще се състезават за премиерския пост във Великобритания
Тереза Мей / БГНЕС
A A+ A++ A

Тереза Мей и Андреа Лийдсъм са финалната двойка кандидати за лидер на британските консерватори и следващ премиер на Обединеното кралство. Това стана ясно след втория тур на гласуване сред 329 представители на торите в долната камара на британския парламент. Мей спечели 199 гласа, а Лийдсъм 84.

Така двете дами, които в момента са министри съответно на вътрешните работи и на енергетиката сега ще се борят за гласовете на 150 000 членове на Консервативната партия. Новият лидер на торите трябва да стане ясен на 9 септември.

Третият кандидат, министърът на правосъдието Майкъл Гоув отпада от надпреварата за консервативен лидер заради най-малката парламентарна подкрепа в този тур.

Преди референдумът на 23 юни, в който мнозинството от британците решиха, че искат страната им да напусне ЕС, а премиерът Дейвид Камерън подаде оставка, Мей подкрепяше оставането на Острова в съюза, докато Лийдсъм беше за „брекзит”. След като резултатите от допитването станаха ясни Камерън обяви, че от октомври ще се оттегли като правителствен и партиен лидер.

#Тереза Мей #премиер #Майкъл Гоув

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"