Работодатели и синдикати не се разбраха за "майчинските права" на бащите

Работодатели и синдикати не се разбраха за "майчинските права" на бащите
БГНЕС
A A+ A++ A

Разширяване на кръга на лица, които се ползват от социална защита заради деца до 3-годишна възраст, предизвика дискусия по време на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. По време на дебата не бе постигнат консенсус между работодателите и синдикатите по въпроса за социалната закрила и на мъжа в семейставата с деца.

Депутатът от БСП Георги Гьоков заяви, че съпрузите трябва да имат равни права и защити от уволнение при деца до 3 години. Мотивите са да се осигури социална защита на младите семейства по отношение на трудовите им права. Това се прави заради сериозната демографска криза. Младите семейства, според Гьоков, трябва да бъдат насърчавани да имат деца и сигурността на работното място за родители или осиновители на деца и на техните съпрузи и живеещи на съпружески начала, може да подпомогне това. Мотивите за закрила на съпрузите е, че мъжете са тези, които осигуряват финансовата стабилност в българските семейства.

Работодателските организации искат намаляване на отпуска по майчинство. Симеон Василев от Асоциация на индустриалния капитал коментира, че в България  отпускът по майчинство е най-дълъг. В същото време, според Василев, проблемът с демографската криза няма да се реши по тази линия, а с ръст в икономиката.

Божидар Данев от БСК посочи, че се натоварва икономиката с административни промени, без да има оценка на въздействието от тях. Димитър Бранков от БСК коментира, че за последните 25 г. са изгубени над 45% от работните места в страната, а с над 30% е намалял броят на населението. Според него са необходими мерки за демографския проблем. В момента закрилата на работниците от уволнение е прекомерна мярка. Той също подчерта, че у нас има най-дълъг отпуск за майчинство.

От КРИБ се присъединиха към исканията на останалите работодателски организации и по отношение на закрилата на хората от уволнение, както и за отпуска за майчинство. Те настояват да има повече гъвкавост за работодателите и за работниците, които са с ниско образование.

Димитър Манолов от КТ “Подкрепа” заяви, че трябва да се изяснят статутите по семейно съжителство. От КНСБ пък допълниха, че има много работодатели, извън икономиката.

Относно продължителността на отпуската за дете, синдикатите от КНСБ заявиха, че подкрепят законопроекта. Истинската причина за демографската криза е отвореният пазар и фактът, че българските работодатели са в остра конкуренция с тези в другите страни, коментира Дончев. Той заяви и, че на днешния НСТС е създадена и организация за работата на съвета до края на годината. Приетият план трябва да бъде актуализиран с точките и темите като това трябва да стане до 10 дни. Важни за правителството са теми като прекратяване на злоупотребите с ТЕЛК-ови пенсии, нов механизъм за определяне на минималната работна заплата, както и бюджетното законодателство и местните данъци и такси.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов заяви, че Законът за адвокатурата е бил отхвърлен от Тристранния съвет преди година и половина, но миналата седмица е минал на първо четене през правната комисия в НС. Този закон е безогледен лобизъм, смята Симеонов.

#работодателски организации #синдикати #Националния съвет за тристранно сътрудничество

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »