България най-слабата страна в иновациите сред 28-те от ЕС

България най-слабата страна в иновациите сред 28-те от ЕС
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България е "плах иноватор" и най-слабо представящата се страна сред 28-те в ЕС поради структурно недофинансиране и слаба връзка "наука-образование-бизнес".

Това са констатациите на Сметната палата, която извърши одит на изпълнението на "Хоризонт 2020" - осмата рамкова програма за научни изследвания и иновации на ЕС,- съобщиха от Палатата.

Одитът е извършен в сътрудничество с Европейската сметна палата и одитната институция на Португалия. "Хоризонт 2020" се изпълнява от Европейската комисия, за да се изградят общество и икономика на Европейския съюз, основани на знания и иновации.

Програмата е с важна роля за осъществяването на целите в НПР "България 2020". В нея е заложена национална цел за инвестиции в научноизследователска и развойна дейност /НИРД/ в размер на 1,5 на сто от Брутния вътрешен продукт на страната.

Изводът от одита е, че приносът на "Хоризонт 2020" като финансов механизъм за подкрепа на науката и иновациите е незначителен. Той се налага, след като се съпоставят 656-те млн. лв. разходи за НИРД в България за 2014 г. /по предварителни данни на НСИ от края на 2015 г./ и стойността на финансираните по програмата 91 български проекти в размер на 27 млн. лева.

България е "плах иноватор" и остава най-слабо представящата се страна сред 28-те в ЕС поради структурно недофинансиране, слаба връзка "наука-образование-бизнес", разпокъсано финансиране в различните сфери и липса на стратегически фокус на интервенциите в тази област, се посочва в съобщението на Палатата.

Финансираните проекти от всички държави по "Хоризонт 2020" към 9 февруари 2016 г. са общо 5306, на стойност над 9,5 млрд. евро с общо 23 212 участници. Българските участници са 121 /0,52 на сто/, финансираните проекти от България са 91, а финансовият принос е 13 898 848 евро, което е 0,15 на сто от всички финансирани проекти на държавите-членки.



#България #иновации #ЕС #Сметна палата #Европейска комисия #Еврпейски съюз #проекти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"