Взетите подкупи ще струват на Гулнара Каримова 300 млн. евро

Взетите подкупи ще струват на Гулнара Каримова 300 млн. евро
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Холандски прокурори днес поискаха съд да конфискува над 300 милиона евро от авоарите на базираната в Холандия компания "Такилант".

Фирмата е използвана за плащането на подкупи на Гулнара Каримова, дъщерята на президента на Узбекистан - Ислам Каримов, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Прокурорите поискаха на компанията "Такилант" да бъде наложена и глоба от 5 милиона евро. Те настояха още съдът да постанови конфискацията на 6 процента от дяловете на Такилант в телекомуникационния шведско-финландски оператор "ТелиаСонера", известен днес като "Телиа къмпани Ей Би".

Подкупите са били платени в замяна на достъп до узбекистанския телекомуникационен пазар, казват прокурорите. Получател е била дъщерята на президента на Узбекистан, допълват те. "Такилант" е била собственост на Каримова, казват още прокурорите.

Подкупите са били плащани от две телекомуникационни компании - "ВимпелКом" и "ТелиаСонера". Първата сключи извънсъдебно споразумение с разследващите власти, а втората е обект на разследване. Холандските прокурори се прицелиха в "Такилант", която е базирана в Холандия, а не в самата Каримова, заради ограничения в юрисдикцията.

"ВимпелКом" и "ТелиаСонера" имат централи в Холандия и могат да бъдат съдени там по законите за борба с корупцията.

Според прокурори Каримова е получила над 385 милиона долара подкупи между 2007 г. и 2015 г., за да осигури лицензи за 3 джи мрежа за "Унител", подразделение на "ВимпелКом" и "Коском". Първата от тези две фирми е норвежко-руска, като нейни най-големи акционери са руския милиардер Михаил Фридман и норвежката компания Теленор, а втората от двете фирми е клон на "ТелиаСонера".

Подкупите са били плащани през "Такилант" чрез сметки и компании в Гибралтар, Хонконг, Швейцария, Холандия, Узбекистан, Швеция, Британските Вирджински острови, Русия, Латвия. През февруари "ВимпелКом" се съгласи да плати 795 милиона долара, за да приключи две разследвания по случая - това в Холандия и още едно в САЩ.

Смята се, че това е една от най-големите компенсации заради корупционна схема, договаряни някога. На първо място в тази класация е само "Сименс" с 1,6 милиарда долара от 2008 г., с които се сложи край на голямо разследване за подкупи в САЩ и Германия.

#Гулнара Каримова #подкуп #Узбекистан #корупционна схема

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"