Евросъюзът не е единен по въпроса с визите за канадци и американци

Евросъюзът не е единен по въпроса с визите за канадци и американци
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Страните членки на ЕС и евродепутатите се опитват да окажат натиск върху Европейската комисия (ЕК) да заеме становище по проблема с безвизовото пътуване за канадци и американци, пише Euobserver.

През април комисията поиска от Съвета на ЕС и Европейския парламент (ЕП) да заемат позиция по въпроса до 12 юли. Това се наложи, тъй като САЩ и Канада трябваше да премахнат визовите ограничения за някои от страните членки, за да може на свой ред канадци и американци да продължат да пътуват свободно в шенгенското пространство.

Вместо това Канада запази ограниченията за българи и румънци, а САЩ – за България, Румъния, Кипър, Полша и Хърватия.

Надеждите на ЕК бяха, че ако страните членки излязат с позиция за негативните икономически и политически последствия от една визова война, няма да има нужда от по-нататъшни действия.

Но Холандия, която бе председател на ЕС до края на юни, е пренебрегнала искането с аргумента, че подходът на ЕК за разрешаване на проблема не е описан в европейското законодателство. Подобна е позицията и на Словакия, която пое председателството миналата седмица.

"Сега топката е в полето на ЕК. Нейна отговорност е да приеме акт, въз основата на който Съветът да реагира", обяснява пред Euobserver дипломатически източник, пожелал анонимност.

Но ако Комисията предприеме такива действия, това вероятно ще предизвика призиви в американските медии за ответна реакция.

Засега ЕК отказва да коментира какви действия ще предприеме след 12 юли. Но според източници на медията, ако изпълнителният орган на ЕС не предприеме действия, тогава Съветът, ЕП или някоя от засегнатите страни членки може да отнесе въпроса до съда на ЕС в Люксембург.

Спорът обаче едва ли ще завърши с въвеждане на визи за канадци и американци, пише Euobserver. За да се случи това, актът на комисията трябва да бъде ратифициран от мнозинството от евродепутатите и от страните членки, а според източниците на медията нито една от засегнатите държави не разполага с достатъчно подкрепа там.

Днес говорител на ЕК съобщи, че следващата седмица комисията ще обсъди въпроса. В понеделник в Брюксел трябва да пристигне и канадският министър за имиграцията, бежанците и гражданството Джон Макколъм.

Ако визовите ограничения не бъдат премахнати, това може да постави под въпрос споразумението за свободна търговия с Канада. През май България и Румъния официално предупредиха, че биха се въздържали да го подкрепят, докато въпросът с визите за техните граждани не намери решение. Предвижда се процесът по ратификация на споразумението да продължи две години.

Също през май ЕК съобщи, че ЕС и Канада са се ангажирали да предприемат "значителни" стъпки, за да "подобрят положението" по въпроса с визовата реципрочност. Това съобщение бе разпространено след посещението в Торонто на еврокомисаря по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос. Според източници на Euobserver в момента текат консултации между Канада, България и Румъния за решаване на проблема.

Ако сега ЕК излезе със становище за липса на реципрочност, ЕП и Съветът могат да възразят в срок от 4 месеца. В противен случай то ще бъде поместено в Официалния вестник на ЕС. Премахването на безвизовото пътуване за гражданите на САЩ и Канада ще влезе в сила 24 месеца след публикацията във вестника и първоначално ще бъде за срок от 12 месеца.

 

#страни членки #ЕС #евродепутати #визи #САЩ #Канада #Европейска комисия #Европейски парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »