Депутати: България ще трябва да приеме еврото, въпросът е кога

Депутати: България ще трябва да приеме еврото, въпросът е кога
БГНЕС
A A+ A++ A

Рано или късно България ще приеме еврото, но българските граждани се притесняват най-вече от двойното поскъпване на цените. Дали тези страхове ще се оправдаят и какви ще са сроковете за приемането на единната европейска валута у нас. Ето какво отговориха на тези въпроси пред БГНЕС народни представители икономисти.

Неизбежно е да приемем еврото, цените няма да подскочат

Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ и председател на Бюджетната комисия в НС: „Рано или късно ще приемем еврото, неизбежно е, поели сме го като ангажимент в договора си за присъединяване в ЕС, заявили сме нашето желание и е въпрос на технология това да се случи. Дали това ще стане тази година и ще влезем в чакалнята ERM 2 г., дали ще можем реално да приемем еврото или това ще се случи малко по-нататък, е въпрос на неизбежен факт. Разбирам кое притеснява българските граждани – че при въвеждането на еврото да поскъпнат значително стоките, но това просто не е вярно по няколко причини, подчерта депутатът. За разлика от другите държави, които са приели еврото и се е коригирал техният валутен курс, тук в България това не може да се случи, тъй като ние просто имаме фиксиран валутен курс. В момента все едно имаме евро и то е на цена 2 лв. - това е истината. Не би трябвало, не може и няма икономическа причина въвеждането на еврото да доведе до скок на цените. Такъв ефект, разбира се, може да бъде провокиран от една инфлация. Втора причина – само преди година-две еврото приеха балтийските държави, малки, подобни на България, и там никакво повишаване на цените не се получи, освен някои дребни спекулации, които са неизбежни в един такъв период. Смятам, че нямаме никакво основание за притеснение от въвеждането на еврото у нас“.

Без разчети да скачаме в прегръдките на Юнкер би било безразсъдно

Румен Гечев, заместник-председател на ПГ на БСП лява България: „Без икономически разчети да скачаме в прегръдките на Юнкер би било безразсъдно - призивът за масово приемане на еврото е паническа реакция от негова страна след провала на Еврокомисията при излизането на Великобритания от Европейския съюз. Не случайно политици от Европа искат оставката на членовете на ЕК и на нейния председател. А това, че те са се провалили, е очевидно. На второ място предложението за приемане на еврото у нас е много екзотично, защото чисто юридически няма как да стане веднага. То противоречи също и на здравия икономически разум. От десетилетия нобелови лауреати по икономика предупреждават, че няма как да работи ефективно парична зона, в случая – еврозоната, там, където икономиките са толкова различни – примерно, при сравнение между Северна и Южна Европа. И това се видя от кризата в Гърция, в Испания, сега – в Италия – предстоят трусове в банковата система, които от ЕС се чудят как да погасяват. При това положение да се говори за някакво административно включване на страни в еврозоната, които не са икономически подготвени, нито е в интерес на еврозоната, нито е в интерес на самите страни, обобщи Гечев. Защото на нас само това ни липсва в момента – така и така имаме фиксиран курс на еврото, но, ако влезем в еврозоната, означава, че оттук нататък няма да имаме никаква надежда за каквато и да е парична политика. Защото какви решения ще взема Франкфурт, където е ЕЦБ – разбира се, такива, каквито и досега са в интерес на големите страни – Франция и Германия, които остават основни движещи сили. Т.е. без икономически разчети да скачаме в прегръдките на Юнкер би било безразсъдно“.

За България влизането в еврозоната е добър път напред

Димитър Делчев, депутат от Реформаторския блок: “За България влизането в еврозоната е добър път напред - това ще осигури застраховане на публичните финанси. Така че, ако един ден едно правителство разходва повече, отколкото получава и попадне в процедура на свръхразходи, присъствието в еврозоната ще действа като пълно „автокаско”. При евентуалното ни влизане в еврозоната другите държави-членки ще са длъжни да ни помагат, в момента не е така. Сега България, която е извън еврозоната, сама се справя с финансовите си трудности. И заемите, които би получила от ЕЦБ, за да бъде подпомогната финансово, биха били на много по-висока цена, отколкото ако сме част от еврозоната. По отношение на приемането от България на общата валута еврото, влизането в еврозоната не е тясно свързано с него. Моето мнение е, че този етап - приемането на еврото, може да бъде по-отдалечен във времето, за да бъдат хората по-подготвени за това, както и да може нашата валута да издържи и да не се увеличават много цените на стоките. Знаете, че при много държави, които приеха еврото, цените при тя се увеличиха двойно”.

В чуждестранната преса миналата седмица се появи информация, че Европейската комисия планира въвеждането на еврото във всички страни-членки на Европейския съюз, включително в България. Двигател на идеята е лично нейният председател Жан-Клод Юнкер, а реализирането й се ускорява заради напускането на Великобритания.

#еврото #народни представители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »