Наборник излизал 400 лв., а наемник в армията - 1200 лв., пресметна женският татко и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов

Наборник излизал 400 лв., а наемник в армията - 1200 лв., пресметна женският татко и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Наборната служба излиза по-евтино на държавата. 400 лв. ще струва издръжката на месец на един наборник, докато един професионален войник "харчел" на бюджета по 1200 лв., пресметна лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, след като Патриотите внесоха промените в Закона за отбраната и за резерва за връщането на наборната служба.

Той попита още кое всъщност е по-ценно - човешкият живот, ако изпратим на смърт неподготвени младежи при евентуална военна ситуация, или парите, които ще похарчим.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък добави, че връщането на казармата за 15 хил. наборни войници ще струва под 100 млн. лв. годишно.

Той даде за сравнение факта, че само невнесеното ДДС от търговия с течни горива, по данни на министър Владислав Горанов, е 109 млн. Припомни и за приходите от 2 млрд. повече в хазната от акцизи и данъци. Когато става въпрос за отбрана, би трябвало държавата да намери пари, категоричен е патриотът.

В коментар на нежеланието на ГЕРБ да подкрепи връщането на наборната служба, Симеонов се закани с усмивка: "Просто ще си поговорим много внимателно с ГЕРБ".

Според тях връщането на задължителната казарма за 6 месеца за 19-годишните ще излезе на държавата под 100 млн. лв.

Каракачанов от своя страна припомни, че съседите ни Гърция и Турция имат наборна служба, а в Австрия обмислят да я увеличат от 9 месеца на 1 година. Връщането на казармата вече обсъждали в Литва.

Ние не сме по-умни от всички тях, възмути се зам.-председателят на парламента. Той напомни усложнената политическа обстановка в региона - в Турция се води гражданска война, а в Близкия изток войната не е спирала от 13 години, предупреди Каракачанов с констатацията, че нищо от добрите ни намерения за малка, модерна, професионална и добре въоръжена армия не е станало.

#наборна служба #казарма #Красимир Каракачанов #Валери Симеонов #ДДС #акцизи #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"