25 бойни кораба на НАТО започват учението "Бриз 2016"

25 бойни кораба на НАТО започват учението "Бриз 2016"
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Започва националното военноморско учение с международно участие "Бриз 2016". То ще бъде открито утре и ще продължи до 17 юли, съобщиха от ВМС.

Учението е отворено за участие на ВМС от страни-членки на НАТО. То е планирано да се провежда в териториално море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на България и в полигони, които са обявени своевременно.

"Бриз 2016" е насочено към усъвършенстване на нивото на подготовка на личния състав от ВМС по планиране и провеждане на морска операция в коалиционен формат и издигане нивото на координация с правителствени и неправителствени организации и институции при реакция на кризи и защита на населението.

В учението ще участват над 25 бойни и спомагателни кораби и катери и над 1700 души личен състав от военноморските сили на България, Гърция, Румъния, Турция, Испания, както и Втора постоянната група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса.

Ще има и два вертолета на ВМС, самолет от патрулната авиация на САЩ, два самолета от българските Военновъздушни сили, представители от Сухопътни войски и 19 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление и неправителствени и частни организации.

#военноморско учение #бойни кораби #Черно море #НАТО #ВМС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"