Борисов направи дарение на НИМ - икона, реставрирана от Рашидов

Борисов направи дарение на НИМ - икона, реставрирана от Рашидов
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Националният исторически музей получи от министър-председателя Бойко Борисов икона на Св. Богородица Небесна царица със светци, съобщиха от музея.

Иконата е от типа "триптих", датира се в XIX век. Дарена на Бойко Борисов от възрастно семейство при посещение в провинцията в един от южните ни окръзи. Иконата е била в тежко състояние и е реставрирана от министъра на културата Вежди Рашидов.

Макар и персонален подарък, Бойко Борисов е решил, че не е редно да притежава подобна ценност и я дарява на националната съкровищница, посочват от НИМ.

На централния панел на иконата е изобразена Света Богородица с корона и Младенецът, държащ небесната сфера. Нимбовете и ръцете са обковани със сребърна сплав. В горния регистър на лявото крило на триптиха е изобразен Св. Стилиан с метален обков, а в долния регистър е Св. Георги на кон, убиващ змея. В горния регистър на дясното крило е изображението на Св. Варвара, държаща храм в дясната и кръст в лявата си ръка. В долния регистър е изобразен Св. Мина на кон, с копие в ръка.

Надписите са на гръцки език, официален език в българските църкви до създаването на Екзархията в 1870 г., отбелязват от музея.

Ценната придобивка ще бъде изложена в НИМ и може да бъде разгледана от посетителите.

#икона #Вежди Рашидов #Бойко Борисов #НИМ #реставрация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »