Москов: Спешната помощ си върши работата и трябва да бъде поздравена, пациентите с претенции могат да си хванат и такси

Москов: Спешната помощ си върши работата и трябва да бъде поздравена, пациентите с претенции могат да си хванат и такси
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Спешната помощ не е такси. Това, че понякога карат пациента там, където той поиска, се премахва, каза пред Нова тв здравният министър Петър Москов.

"С мое нареждане от миналата седмица системата на разпределяне вече е променена. Решението къде да бъде закаран спешният пациент се взима не от лекарите или фелдшерите в линейката, а от началника на смяната в Спешна помощ", обясни Москов.

По негова оценка спешната помощ се държи смислено и добре. А към пациентите с претенции съветът му е: ако искаш, вземи си такси. В условия на свръхнатоварване спешната помощ си върши работата и трябва да бъде поздравена, каза здравният министър.

Работата на спешната помощ се финансира от държавата, подчерта Москов и добави, че е препотвърдил заповедта на своя предшественик болните да се закарват в най-близкото лечебно заведение според картата.

Министърът цитира статистика от първите шест месеца на годината: от 20 хиляди хоспитализации само 600 не са били в най-близкото лечебно заведение и едва 7% са били в частни болници.

Източването на здравната каса е факт, но има механизми да се проследи лечението, каза още Москов. Резултатите по думите му са показателни: положените усилия довели до това касата да приключи годината без дефицит.

Недостигът преди това е бил 400 млн. лв. - пари, които са излизали от джобовете на хората, посочи Петър Москов.

Общо 2700 служители работят в системата на НЗОК. Целта на контрола, който те упражняват, има два параметъра - ефектино използване на публичните пари и системата да се нагоди към нуждите на хората, обясни министърът.

Той даде пример с лекарство, за което е имало писмено предписание да се купува от страни в Западна Европа на цена с 25 хиляди лв. по-висока от тази, предлагана в Гърция.

Подобни проблеми първо се идентифицират, след това се издава разпореждане да се прекратят. Ако предписанието не се изпълни, на въпросната фирма ще се забрани да доставя каквито и да е лекарства за здравеопазването, каза Москов.

Запитан защо циклотронът, открит на 23 октомври 2015 година, сега не работи, министърът обясни, че това е малка ядрена централа, която до момента е била само с разрешение за въвеждане в експлоатация и едва от вчера има издаден лиценз за работа в преходни условия.

Оттам нататък има стъпки до пълното натоварване на апарата, който е предмет на инвестицията, защото не става дума за химикалка, която можем да разглобим, коментира той.

#Спешна помощ #Петър Москов #лекари #здравна каса #недостиг #НЗОК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »