Доходите на "Ислямска държава" от петрол са намалели наполовина

Доходите на "Ислямска държава" от петрол са намалели наполовина
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Командването на водената от САЩ коалиция, която се сражава с екстремистите от терористичната организация "Ислямска държава“ в Ирак и Сирия, смята, че доходите на групировката от незаконна търговия с петрол и газ през последните месеци са намалели наполовина - до около 15 млн. долара месечно.

Представителят на коалиционното командване полковник Кристофър Харвър изнесе тези данни по време на брифинг с журналисти в Пентагона, който се проведе под формата на видеоконферентна връзка, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС. Той заяви, че трябва да внесе корекция в своите оценки, които е дал миналата седмица. Тогава бе посочена цифрата от 300 милиона долара месечно.

Правилната цифра е друга – тя е значително по-ниска и е под 30 милиона долара на месец. Освен това в резултат на операцията Tidal wave-2, която САЩ и техните съюзници провеждат, „тази сума е намаляла двойно – до 15 милиона долара месечно“, заяви полковник Харвър.

По време на операцията са нанесени 193 въздушни удара по петролни обекти, контролирани от "Ислямска държава". Последният такъв удар е нанесен на 4 юли, когато САЩ отбелязаха своя национален празник – Деня на независимостта. Харвър заяви, че от септември 2014 г. коалицията е нанесла общо 303 удара по петролните и газови обекти на джихадистите.

#САЩ #удари #ислямска държава #петрол #приходи #търговия #месеци #джихадисти #въздушни удари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"