Скандал заплашва Стопанската академия в Свищов

Скандал заплашва Стопанската академия в Свищов
Поводът е процедурата по придобиване на званието „професор“ от ректора Адамов, която ще приключи на 15 май в Свищов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Международен скандал заплашва Стопанската академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов, сигнализираха от Сдружение за европейско качество във висшето образование.

Млади учени от академията отново се обявиха против ректора на вуза доц. Величко Адамов, който бе намесен в скандал, свързан с докторантурата на Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния, предаде Дарик.

Поводът е процедурата по придобиване на научното звание „професор“ от ректора Адамов, която ще приключи на 15 май в Свищов.

В научното жури за избора има трима членове на академията, назначени от ректора Адамов, обясняват от сдружението. Те настояват министърът на образованието Сергей Игнатов да спре процедурата, която според тях е неправомерна.

Липса на всякакъв механизъм за контрол на процедурата за придобиване на званието „професор“ от ректора Величко Адамов, както и сериозни доказателства за плагиатство в научните му трудове, в които има преписани цели страници от чужди учебници, са причините представители на неправителствения сектор да настояват за незабавната намеса на образователния министър.

„Съгласно действащите разпоредби на Закона за академичното развитие, той има право да спре тази процедура и да изиска проверка по документацията. Какво още трябва да стане, за да се разбере, че нещата по този закон и в конкретния случай въобще не са наред“, коментира Калин Костов от сдружението.

Като най-големия скандал, в който е намесен ректорът на Стопанския университет, учените посочиха обявените за невалидни дипломи на завършилите студенти през 2011 г. заради невалидни подписи. Още тогава ректорът на университета се подписвал като професор.

„Ако тази процедура, при всички изредени нейни несъвършенства и недостатъци, бъде приета за нормална, това би бил пример за цялата българска академична общност, че науката и образованието в България са просто един доходоносен бизнес и нямат нищо общо с реализиран на някакви научни постижения и най-важното с някаква морална кауза“, обясни още Костов.

Липсата на адекватна реакция от страна на институциите заплашва престижа на най-старото икономическо учебно заведение, обясниха преподавателите.

За официално становище от страна на етичната комисия, във връзка със съмненията за плагиатство на ректора Адамов, настояват младите учени.

По случая е сезирана и прокуратурата в Свищов, от където обаче отговарят, че не са компетентни да повдигнат обвинение по казуса.

#скандал #министър на образованието #Сергей Игнатов #професор #Ректор #Величко Адамов #Свищов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »