Путин към Обама: Умерената сирийска опозиция трябва да се разграничи от екстремистите

Путин към Обама: Умерената сирийска опозиция трябва да се разграничи от екстремистите
Снимка: под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин е призовал американския си колега Барак Обама за съдействие между двете велики сили при разграничаването на умерената опозиция в Сирия от екстремистите, съобщи ТАСС.

Путин и Обама са провели телефонен разговор, в който освен обстановката в близкоизточната страна са обсъдили и конфликтите в Нагорни Карабах и Източна Украйна.

„В хода на обсъждането на ситуацията в Сирия Владимир Путин призова събеседника си да съдейства за скорошно разграничаване на умерената сирийска опозиция от терористичната групировка „Джебхат Ан-Нусра” и други екстремисти, за които не е в сила режимът на примирие”, гласи съобщение на руското президентство.

Двамата държавни глави са се съгласили на разширяване на координацията между руските и американски военни действия в Сирия. Путин и Обама са единодушни и относно важността на възобновяването на мирните преговори под егидата на ООН между режима на Башар Асад и опозиционния Върховен преговорен комитет (ВПК). Русия и САЩ подкрепят независими една от друга военни кампании в раздираната от гражданска война Сирия. И двете велики сили считат за своя мишена джихадистката групировка „Ислямска държава”.

Реално, руските въздушни удари подкрепят действията на войските на Асад, докато тези на САЩ се координират с неговата опозиция. Със съдействието на Москва и Вашингтон в края на февруари в Сирия влезе примирие между Асад и ВПК, който е базиран в Рияд.

Прекратяването на огъня не включва военните операции срещу „Ислямска държава”, „Джебхат Ан-Нусра” и други екстремисти. Въпреки това Асад и опозицията се обвиняват в постоянно взаимно нарушаване на примирието, а оправданието за нелегитимни военни действия, при които много от жертвите са от цивилното население, почти винаги са операции срещу екстремисти.

В рамките на разговора между Путин и Обама, руският президент е настоял също за спазване на Минските договорености между враждуващите страни в Източна Украйна, както и е информирал Обама за намаляването на напрежението в Нагорни Карабах. 

#Владимир Путин #Барак Обама #Сирия #опозиция #Джебхад ан-Нусра #Башар Асад #ислямска държава #джихадисти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"