След дъжд - качулка: Тони Блеър се покая, че е основен подпалвач на войната в Ирак и съсипването на Близкия Изток

След дъжд - качулка: Тони Блеър се покая, че е основен подпалвач на войната в Ирак и съсипването на Близкия Изток
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият британски премиер Тони Блеър изрази „тъга, съжаление и извинение” във връзка с публикувания днес доклад за войната в Ирак, който показа, че Великобритания не е имала основания да се включи в западната офанзива в страната през 2003 година.

„От доклада стана ясно, че не е имало лъжи. Парламентът и кабинетът не са били подведени и не е имало тайни уговорки за военни действия”, заяви още Блеър. По-рано публикуваният доклад на анкетната комисия, оглавявана от сър Джон Чилкот, показа, че Великобритания е влязла във войната в Ирак „преди да са изчерпани мирните решения за разоръжаване“ (на иракска армия от оръжия за масово поразяване).

Докладът обвинява тогавашния премиер Тони Блеър за включването на страната във войната в Ирак.

„Стигнахме до извода, че Обединеното кралство се е включило в нахлуването в Ирак, преди да бъдат изчерпани мирните опции за разоръжаване“, каза Чилкот, представяйки доклада на комисията.

„Условията, в които е било взето решението, че е имало правна основа за британска военна операция, са били твърде неудовлетворителни“, добави той.

„Днес е очевидно, че политиката към Ирак е била основана на погрешна разузнавателна информация и оценки. Те не са били поставени под съмнение, макар че е трябвало“, изтъкна още сър Джон Чилкот.

В доклада се посочва също, че година преди началото на войната в Ирак премиерът Тони Блеър е обещал на американския президент Джордж Буш, че ще бъде с него „каквото“ и да се случи.

Тоест това е станало през 2002 година. Разследването оценява действията на Запада в Ирак след свалянето на Саддам Хюсеин като „напълно неадекватни“. 

#Тони Блеър #Ирак #война #доклад #режим #Парламент #премиер #Саддам Хюсеин #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"