Борисов поиска от министрите за година корупцията да спадне драстично

Борисов поиска от министрите за година корупцията да спадне драстично
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов постави задача на министрите си за една година да постигнат спад на нивата на корупцията, съизмерим с отчетените резултати в борбата с контрабандата.

"Догодина по това време да имаме такъв спад, съизмерим с този при контрабандата – от 34 на 8%", заявява министър-председателят по време на днешното правителствено заседание, се вижда от стенограмата от него. На заседанието представители на Центъра за изследване на демокрацията коментират с кабинета оповестения преди дни доклад с тревожни данни за нивата на корупцията в последните години.

"Много се говори за корупция, много се говори за този бич в световен мащаб, защото корупцията нито е произлязла от България, нито е само в България, иска ми се, както казва народът, "да хванем бика за рогата", казва Борисов. Той инструктира всеки от министрите "да си запише по направления, пера, критични моменти, всеки да го приеме (справянето с корупцията – бел.ред) за първостепенна задача".

"От 34% контрабандата я докарахме на 8%, и съм убеден, че за една година, но ако всички се включите ежедневно, с натиск върху всеки един служител, дали е от агенция, дали е от самото министерство и в областта на обществените поръчки, и във всичко, което може да генерира някакъв ресурс, само тогава, и ви го обещавам, че този резултат ще го имаме", заявява премиерът.

Той дава и насоки за работа: "има ли съмнения – спира се. Има ли съмнения, че умишлено е направено – веднага на службите, веднага на прокурор да се разследва. Това ще дисциплинира системата".

В разговора си с министрите и кмета Йорданка Фандъкова, която също присъства на заседанието, премиерът дава примери от последните дни, включително разследването около бившия директор на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов и случая с Поршето, заснето на алея в Южния парк в София.

Министърът на културата Вежди Рашидов пък се оплаква на премиера от някои медии. "От една година едни и същи хора пишат по медии, че министърът на културата е крал пари. Не съм крал един лев. Пишат, че синът ми има хотели. Няма хотели. Прощавайте, но това са клеветнически публикации, които създават усещане за корупция. И днес вече най-накрая ще отида при адвокат и ще съдя тези, които пишат лъжи", заявява Рашидов.

В отговор Борисов му разказва как след като е осъдил лидера на "Атака" Волен Сидеров за клевета, се е наложило да плати 35 хил. лв. разходи по делото. Цялата стенограма четете в прикачения файл.

#Бойко Борисов #корупция #контрабанда #министри #Йорданка Фандъкова #Вежди Рашидов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"