Брекзит може да се започне без решение на парламента в Лондон

Брекзит може да се започне без решение на парламента в Лондон
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Решението за активиране на Член 50 от Договора за Европейския съюз*, с който започва да тече двугодишен срок за напускане на Европейския съюз, е само и единствено на министър-председателя на Великобритания. Това е кралски прерогатив, предоставен на премиера, и поради това не е необходимо никакво изрично решение на парламента.

Такова е мнението на специалната комисия от юристи, консултиращи британското правителство за процедурите след референдума от 23 юни. То бе съобщено от Оливър Летуин, който оглави групата в правителството, координираща процеса.

Подобно мнение на правителствените юристи означава също, че това действие на премиера не може да бъде спряно с решение на парламента.

Пред парламентарната комисия по въпросите на външните работи Летуин потвърди, че правителството, с изключение на министерството на финансите и централната банка, не са правили подготовка за Брекзит. Въпреки обвиненията на депутати, че това е равносилно на бягство от задълженията на администрацията, той обеща до 9 септември, когато трябва да встъпи в длъжност новият премиер, да има подробен план как ще се продължи нататък.

След като уведоми депутатите, че нямат глас за задействането на Член 50, Летуин припомни, че те все пак имат роля и тя е да решат, че прекратяват действието на Закона за Европейските общности от 1972г., с който страната се присъедини към ЕС.

Във вторник в парламента, но в друга комисия, се чу и друго любопитно еспертно мнение на юристи. Водещи специалисти по конституционно право казаха, че правният отдел на правителството в Париж е уведомил министрите, че Лондон може да прекрати процедурата по напускане на ЕС, независимо че е задействал Член 50.

Ако подобен правен казус наистина съществува, това би предоставило на Великобритания много повече гъвкавост в следващите години. Причината е, че изглежда е възможно парламентът или нов референдум да "наредят" на премиера да прекрати вече започнал Брекзит.

Все още не е ясно кога Лондон ще задейства Член 50. Тереза Мей, водещият претендент за наследник на Дейвид Камерън, каза, че това няма да стане преди края на 2016 г. Но след това се появиха спекулации в парламента, че новата администрация на консерваторите може да изчака чак до края на 2017г. Така през май ще са минали президентските избори във Франция и през есента – тези за парламент в Германия. Ценните 24 месеца на преговори с ЕС е много по-добре да се използват в по-ясен политически контекст, смятат привържениците на тази теза.

* В текста е коригирано твърдението, че Член. 50 е от Лисабонския договор. В действителност в този договор за пръв път се допуска страна член да напусне съюза, но подробното изложение, съдържащо се в споменатия член е в Договора за Европейския съюз (ДЕС) от 2009 г.

#Великобритания #Брекзит #Лондон #договор #Европейски съюз #премиер #Парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »