БСП отново предлага отлагане на образователната реформа с година

БСП отново предлага отлагане на образователната реформа с година
A A+ A++ A

БСП отново предлага отлагане с една година за новия закон за предучилищното и училищното образование, с който ще се прокарва образователната реформа. Проектът на левицата е трета точка в проектопрограмата на парламента в днешния ден на опозицията, но очакванията са, че може и да не се стигне до разглеждането му. Освен това сред управляващите няма политическа воля стартът на реформата да бъде отложен, макар и да има много неясноти.

Новият образователен закон влиза в сила от 1 август без да са готови всички образователни стандарти за прилагането му. Заради липсата на технологично време за отпечатването на учебници, ще се стигне до парадокс - учениците от първи и от пети клас да учат по новите програми, но със старите учебници. За да се избегнат подобни трусове в системата, от левица искат законът да влезе в сила от 1 август следващата година.

На "Позитано" 20 вече е готова и жалбата, с която социалистите мислят да сезират Конституционния съд (КС) заради новия закон. Очаква се от БСП да търсят подписите на АБВ и на ДПС, тъй като за целта са нужни 48 депутати, а левицата има 38.

БСП лансира идеята за внасяне на жалба в КС заради новия образователен закон още след приемането му миналата есен с два основни мотива. Единият - че държавата бяга от конституционното си задължение да осигури образование. А другият - решение на КС, според което дългосрочните социални отношения трябва да се уреждат със законов акт, а не със стандарти, каквито се пишат в ресорното министерство, за да сработи законът.

#БСП #образование #реформа #Конституционен съд #Позитано 20 #АБВ #ДПС #левица #депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"