Расмусен: НАТО ще продължи да изгражда ПРО

Расмусен: НАТО ще продължи да изгражда ПРО
Расмусен изрази решителността на Алианса да продължи изграждането на оперативна система за противоракетна отбрана след първия успешен според него обхватен тест. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен изрази решителността на Алианса да продължи изграждането на оперативна система за противоракетна отбрана след първия успешен според него обхватен тест.

След срещата на върха на НАТО в Чикаго по-късно този месец „ще продължим да разширяваме системата към пълнен оперативен капацитет“, заяви Расмусен в статия за в. „Уолстрийт Джърнъл“, предаде БГНЕС.

„Алиансът вече разработи първоначална командно-контролна система, която да свързва американските технологии със сензори и прихващачи, предоставени от европейските съюзници“, отбелязва Расмусен. „Очаквам нова информация в идните месеци и години“.

Лидерите на НАТО се надяват да обявят началото на „преходен капацитет“ за противоракетния щит на срещата на върха в Чикаго на 20 и 21 май. Според генералния секретар на НАТО „преходният капацитет“ ще снабди Алианса с ограничени, но операционално важни и незабавно достъпни възможности срещу заплаха с балистични ракети.

„Това е първата, но реална стъпка към осигуряване на пълно покритие за народите, териториите и силите на всички държави – членки на НАТО, в Европа“, пише още Расмусен.

Но Алиансът и Русия не успяха да постигнат компромис за системата, която Русия се опасява, че може да й навреди, въпреки уверенията на НАТО, че тя е насочена към Иран и други заплахи.

Москва поиска правно задължаващи гаранции, че противоракетният щит няма да засегне ядрения й арсенал, но НАТО отказва да влезе в подобно споразумение и вместо това предложи политически уверения.

Този месец Русия заплаши, че може да разположи нови ракети в Европа, за да блокират евентуално елементи от противоречивия щит.

Началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили генерал Николай Макаров заяви, че едната възможност е Русия да разположи ракети с малък обсег Искендер в анклава Калининград близо до Полша.

Расмусен не коментира заплахите на Москва. Но отбелязва, че миналия месец НАТО е извършил първия си обхватен тест на капацитета за противоракетна защита, по време на който американски кораб, радар и сателит, както и батареи с прихващачи от Германия и Холандия, извършили серия симулации, за да изпробват способността на Алианса да се защитава срещу ракетни нападения. Расмусен изтъква, че тестът е бил успешен.

„Тестът беше ясна демонстрация на трансатлантическата солидарност в действие. Той също така показва трайната решителност на НАТО да защитава територията и населението на държавите членки от атаки и заплахи за атаки“, посочва той.

Расмусен допълва, че първите елементи от американската мрежа от сателити, сензори и намиращи се в морето прихващачи вече са разположени в Европа.

#Андерс Фог Расмусен #Расмусен #генерален секретар на НАТО #ПРО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници