Кабинетът одобри 50 щата в администрацията на българското председателство на ЕС

Кабинетът одобри 50 щата в администрацията на българското председателство на ЕС
A A+ A++ A

Правителството одобри устройствен правилник на Националния център по подготовката и провеждането на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., в който са предвидени до 50 щатни бройки в обща и специализирана администрация.

Центърът ще се ръководи от директор, който ще се назначава със заповед на заместник министър-председателя по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката, информират от правителствената пресслужба. Ще има и двама заместници.

Администрацията на центъра ще е съставена от държавни служители и служители по срочно трудово правоотношение, като общата численост ще е до 50 щатни бройки.

Щатовете на центъра са разпределени по следния начин: за 2016 г. – 15 бр.; за 2017 г. – 35 бр.; за 2018 г. – 50 бр.

Центърът ще има обща и специализирана администрация - съответно дирекция "Административно-правно, финансово и техническо обслужване и човешки ресурси" и дирекция "Подготовка и провеждане на председателството".

Първата дирекция ще се занимава с цялостното техническо и правно обслужване на центъра, а втората ще изпълнява всички специфични функции за техническо-логистичната подготовка на председателството.

В същото време в рамките на блиц парламентарния контрол днес, вицепремиерът Меглена Кунева обяви, че България има готовност да поеме председателството на ЕС, както е по план, тоест през втората половина на 2018 година. Тя допълни, че при нужда подготовката може да се ускори.

"Докато Великобритания не подаде молба за напускане на ЕС въпросът не се коментира и това ни поставя в неясна ситуация", поясни Кунева.

#правителство #правилник #ЕС #щат #председателство #Меглена Кунева #служители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"