В бюджета на здравната каса за 2015 г. има 7 млн. лв излишък

В бюджета на здравната каса за 2015 г. има 7 млн. лв излишък
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Общо 7.328 млн. лева излишък от бюджета на Националната здравноосигурителна каса отчете правителството днес На редовното си заседание Министерският съвет одобри отчетите за дейността и за изпълнението на бюджета на касата за миналата година, които показват, че институцията не е успяла да изхарчи всички предвидени средства за периода.

Планираният размер на парите за здравеопазване за 2015 г. беше общо 3.133 млрд. лева, като беше зададено балансирано бюджетно салдо, т.е. разходите да са в същия размер. Към 31 декември похарчените пари за здраве обаче са били по-малко - 3.126 млрд. лева, оставяйки излишък за годината, сочи отчетът.

За пръв път от години се случва изпълнението на бюджета на касата да не води до дефицит или до наложително актуализиране на размера на средствата, а до излишък. В края на 2014 г. например недостигът беше 100 хиляди лева дори след актуализация.

До последно в края на 2015 г. кабинетът предвиждаше дефицит, макар и минимален. Тогава здравното министерство се похвали, че ще успее да овладее преразхода на институцията чрез предприетите мерки през годината и увеличената събиранемост на здравните вноски. Много хора погасиха задълженията си към касата през 2015 г., тъй като от 1 ануари 2016 г. влязоха в сила по-строги санкции за възстановяване на здравни права при нередовните платци. Друга мярка на здравния министър Петър Москов за приходи в касата беше въвеждането на задължителни отстъпки от фармацевтичните компании.

 

#бюджет #Национална здравноосигурителна каса #дефицит #актуализиране #НЗОК #Министерски съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"