В армията започва промяна на плановете за подготовка заради борбата с тероризма

В армията започва промяна на плановете за подготовка заради борбата с тероризма
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вменяването на отговорности на армията в борбата с тероризма стана причина да се направят корекции в плановете за подготовка на щабовете и формированията, които ще помагат на полицията, става ясно от съобщение на пресцентъра на Министерството на отбраната. Военните ще получат нови специфични умения, които трябва да се придобият във връзка с допълнителните правомощия.

Законът за противодействие на тероризма, приет от Министерския съвет днес, предвижда частите на армията да имат право да обискират, да проверяват вещи, да задържат и да използват оръжие. В прессъобщението се отбелязва, че Министерството на отбраната подкрепя текстовете, свързани с участието на въоръжените сили в противодействието на тероризма.

"Възлагането на допълнителни правомощия на въоръжените сили отговаря на очакванията на обществото за по-активна роля в случаите на предотвратяване, борба и ликвидиране на последствията от тероризъм. Включването на въоръжените сили е в унисон и с конституционно възложените им отговорности по гарантиране на националната ни сигурност", се посочва в съобщението до медиите.

В него се допълва, че опитът от справянето с последиците от тероризъм в САЩ, Франция, Белгия, Турция и много други държави показва, че борбата с тероризма изисква държавата комплексно да използва силите и средствата от сектор "Сигурност".

#армия #борба с тероризма #Министерски съвет #САЩ #Въоръжени сили

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »