Мерджанов: Когато се ограничават права и свободи, демократичното общество трябва да е нащрек

Мерджанов: Когато се ограничават права и свободи, демократичното общество трябва да е нащрек
Атанас Мерджанов / БГНЕС
A A+ A++ A

Винаги, когато става въпрос за ограничаване на права и свободи за сметка на сигурността на обществото, то демократичното общество трябва да бъде нащрек. Това заяви пред БГНЕС депутатът от БСП лява България и член на вътрешната комисия в парламента Атанас Мерджанов по повод това, че проектът на антитерористичен закон, одобрен днес от Министерски съвет, допуска частично и временно ограничаване на граждански права.

Смисълът от приемането, на който и да е закон, е той да мобилизира и стабилизира институциите и да даде повече шанс на гражданите да се чувстват сигурно и уютно, посочи депутатът. Мисля, че нормативната база до този момент дава достатъчно широта на действие на всички специални служби, на органите. И да не забравяме, че миналата година всяка една от тях се сдоби с подобен закон, припомни Мерджанов. А миналата седмица имахме закрито заседание, на което бяха изслушани обширни доклади на шефовете на служби, от което стана ясно, че там се работи доста сериозно, динамично и напрегнато. Това, от което имат нужда българските служби са ресурси, финанси и кадрово обезпечение, отбеляза депутатът.

Прави впечатление, че тази забързаност от страна на министър-председателя с антитерористичния закон като че ли идва да компенсира някаква друга празнота или реалност, смята Мерджанов. Каква е тя - нека те самите да отговорят. Още повече, че аз не мога детайлно да коментирам законопроекта, посветен на антитероризма, тъй като този, който бе лансиран в публичното пространство, беше изтеглен.

Много е важно какво ще бъде последното изречение на законопроекта днес на заседанието на МС, а едва когато той влезе в пленарна зала ще можем да го коментираме по-конкретно, подчерта народният представител. На Мерджанов му е направило впечатление, че внасянето на този законопроект и бързането за приемането му удивително съвпада с предстоящото начало на предизборната кампания за президентските избори.

#Мерджанов #антитерористичен закон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »