Николай Младенов: Всички бяха информирани за спирането на АЕЦ "Белене"

Николай Младенов: Всички бяха информирани за спирането на АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Предоставих информацията както на американския, така и на посланиците на страните от ЕС още същия ден за спирането на проекта за АЕЦ "Белене". Това обяснява в блога си бившият външен министър Николай Младенов в отговор на изтеклия мейл до бившия държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън, в който я информират за спирането на проекта.

Ето и пълният текст от коментара на Младенов:

"В публичното пространство се появиха спекулации относно това как е комуникирана информацията, че българският парламент и правителство прекратяват проекта за АЕЦ Белене през 2012 с решение на Народното събрание от 28 март 2012, на основание на решение № 250 на Министерски съвет, с което се отменят решения 259 от 2005, 260 от 2005 и изменя протокол 17.57 от 2004.

Спекулациите са предизвикани от публикуването на множество имейли на г-жа Хилари Клинтън от времето, когато е била американски държавен секретар. В един от тези имейли на 28 март 2012 посланик Морнингстар пише на зам. началника на кабинета на г-жа Клинтън за наш разговор, в който го информирам, че България прекратява проекта.

Същата информация предоставих и на посланиците на страните-членки на ЕС в София още на същия ден на среща в МВнР. Руската страна беше информирана за намерението на България още на 26 март от премиера Борисов в телефонен разговор с президента Путин, информация за който има в стенограмата на Министерски съвет. Да информираш своите американски и европейски съюзници, както и своите руски партньори, за решения от стратегическо значение е нормална практика".

„България спира ядрения проект Белене.” Имейл съобщение с такова заглавие е изпратено на 28.03.2012 г. на тогавашния държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън от нейния заместник Ричард Морнингстар.

Ето и дословен превод на имейла от Ричард Морнингстар: „Скъпа г-жо секретар, В момента съм в Атина, като част от вихрено посещение на Брюксел, Рим, Атина и Анкара. Исках да Ви уведомя, че преди известно време получих обаждане от българския външен министър Младенов, който ме уведоми, че България е обявила решението си да отмени ядрения проект Белене с Русия. Това беше голяма тема при посещението Ви в София.

Според него Русия съдейства по въпроса. България ще вземе един реактор, който е готов и ще го прехвърли в централата в Козлодуй. „Уестингхаус” разговарят с българите относно проект в Козлодуй, където да се използва руския реактор. С най-добри чувства, Дик“ Съобщението преминава и през един от съветниците на държавния секретар, Джейк Съливан, който коментира – „not bad work” – “нелоша работа”. Имейл съобщението беше публикувано от „Уикилийкс” заедно с още 30 322 писма от електронната поща на Клинтън през времето й на държавен секретар. Бившата първа дама и държавен секретар, която в момента е кандидат за президент на САЩ, е обект на разследване заради използването на частен имейл сървър за дипломатическата си кореспонденция.


#Николай Младенов #АЕЦ Белене #Ричард Морнингстар #Хилари Клинтън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"