Die Abendzeitung: България още е в здравата хватка на корупцията

Die Abendzeitung: България още е в здравата хватка на корупцията
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Девет години и половина след присъединяването си към Европейския съюз България продължава да бъде в здравата хватка на корупцията, коментира германският вестник Die Abendzeitung, цитиран от агенция „Фокус".

Изследване показва, че от 2011 г. насам в най-бедната държава от Общността порочната практика отново добива заплашителни размери.

През последните пет години корупцията в държавната администрация в България е достигнала нива, които са типични за кандидати на ЕС като Албания, Босна и Херцеговина и Македония, като пикът на порочната практика е през 2014 г. Не е много по-добро положението в икономиката: през 2015 г. приблизително 18% от компаниите съобщават, че им е оказван корупционен натиск от страна на държавните служители.

Парламентът в София реши миналата седмица на първо четене в балканската страна да бъде създаден орган за борба с корупцията по модела на Румъния. Усилията в борбата с корупцията не са затихнали, потвърди в понеделник вицепремиерът Румяна Бъчварова.

"Но корупционната среда се развива по-бързо от това, на което държавните институции могат да устоят", поясни министърът.

#България #корупция #Босна и Херцеговина #ЕС #Румяна Бъчварова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници