Антитерористичният закон влиза в парламента: Заради сигурността ограничават гражданските права!

Антитерористичният закон влиза в парламента: Заради сигурността ограничават гражданските права!
БГНЕС
A A+ A++ A

При антитерористични операции да могат да се ограничават и граждански права, при пряка опасност от тероризъм телефонните оператори да предоставят незабавен достъп до данни, а Държавната агенция "Национална сигурност" да може да използва агенти под прикритие. Това предвижда проектът за антитерористичен закон, който бе обсъден днес в Съвета по сигурността към правителството.

Очаква се проектозаконът да бъде гласуван от правителството на утрешното заседание и още утре да бъде внесен в Народното събрание.

В документа е записано, че въоръжените сили ще са длъжни да участват при провеждането на антитерористична операция у нас. Ако законът бъде приет, военните ще имат право да обискират, да проверяват вещи, да задържат, да използват оръжие, предаде БНР. Дали ще се прилагат такива мерки и какъв ще бъде техният обхват ще зависи обаче от конкретната заплаха.

Сред другите мерки, предвидени в документа, е задължаване на телефонните оператори да предоставят незабавен достъп до данни в случай на непосредствена опасност от тероризъм.

С промяна в Закона за електронните съобщения пък ще се забрани на телефонните оператори да регистрират и активират на името на един потребител повече от десет предплатени номера. Документът предвижда още собственици и ползватели на обществени сгради, включително училища и детски градини, да разработват и прилагат мерки за противодействие на тероризма за местата с концентрация на голям брой хора.

Антитерористичните органи у нас ще имат достъп до частни имоти и ще могат да използват личните автомобили на гражданите, ако това се наложи. В документа се определят три нива на заплаха от тероризъм и четири нива на готовност на компетентните органи за противодействие.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви, че в сравнение с други държави българското законодателство в тази посока спазва правата на гражданите и определи проекта като умерен.

Главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов призна, че има ограничаване на граждански права, но подчерта, че при тероризъм не може да се пипа с мека ръкавица. „Че ще има ограничение на правата на гражданите, трябва да сте сигурни, защото няма как да се получи балансът по друг начин. Не е нормално десет пъти да отидете през годината в зона на военен конфликт, където "Ислямска държава" води действителни военни действия, и да очаквате, че правата ви няма да бъдат нарушени“, каза той.

В документа са определени три нива на заплаха от терористичен акт и четири нива на готовност на компетентните органи за противодействие. Ниско, високо и по-високо ниво на заплаха са заложени в закона за противодействие на тероризма. При по-високото ниво има всички елементи на заплаха в страната или в съседна територия и има висок риск от извършване на терористичен акт.

Степените на готовност за противодействие са четири - от зелена, която означава постоянна готовност, до червена, която включва пристъпване към мерките за борба с тероризма.

Ако има лица, за които има съмнение, че са свързани с подготовката на терористичен акт, съответните органи ще могат да ограничават движението им и да отнемат документите им. Въвеждат се основни правила за провеждане на антитерористична операция, които допускат временно ограничаване на гражданските права. Допуска се и обявяване на извънредно положение с решение на Народното събрание или с указ на президента.

Ако по време на антитерористична операция физическо лице или фирма са претърпели имуществени вреди, те ще имат право на обезщетение, предвижда още законопроектът.

Общото ръководство на дейността по противодействие на тероризма се възлага на правителството, а Националният контратерористичен център ще бъде разположен в ДАНС и ще предоставя информация на компетентните органи и структури денонощно. Въоръжените сили също ще участват в антитерористичните операции.







#антитерористичен закон #Георги Костов #Румяна Бъчварова #граждански права

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници