Туроператорите под лупа за ученическите екскурзии

Туроператорите под лупа за ученическите екскурзии
Снимка: под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Туроператорите са под лупа при организацията на ученически екскурзии. Комисията за защита на потребителите има готовност да предоставя на Регионалния инспекторат по образованието информация от своята база данни за всеки туроператор за това какви за резултатите от неговата дейност и дали той е надежден за организиране на пътуване на ученическа група. Това заяви пред БНР председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Миналата година комисията е констатирала проблеми в организирането на пътувания на ученици. Те са се дължали на това, че мними туроператори са осъществявали нерегламентирана дейност, като са влизали във взаимоотношения с училища, в резултат на което се е стигало до нереализиране на екскурзии или до напрежение по време на провеждането им.

Промоциите и намаленията най-често се използват за заблужадаване на туристите по морето, както и обозначаването на цените на предлаганите за продажба стоки, подчерта Маргаритов. Приемните са един от инструментите, благодарение на който през миналата година е регистриран спад с около 10% на констатираните нарушения в сферата на туризма.

„Нашите проверки от началото на този сезон, с уговорката, че все още най-активната му част все още да не е настъпила, показват, че тази тенденция се задълбочава. При извършени до момента около 600 инспекции имаме около 30 нарушения, т.е. в около 5% от случаите. Паралелното осъществяване на функциите по превенция и контрол дава своя резултат. Той е ефект и от системна и дългогодишна работа”, добави председателят на КЗП.

#туроператори #Комисия за защита на потребителите #инспекторат #образование

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »