Френското правителство заобиколи парламента за трудовите реформи

Френското правителство заобиколи парламента за трудовите реформи
БГНЕС
A A+ A++ A

Френското правителство въвежда противоречиви реформи в трудовия кодекс на страната, заобикаляйки одобрението на парламента. Това обяви официално премиерът Манюел Валс, след като решението на изпълнителната власт стана ясно по-рано днес.

Законодателните промени, които бяха обявени по-рано тази година предизвикаха силно недоволство и демонстрации на синдикати, младежки и политически организации. Мерките улесняват наемането и уволняването на персонал и допускат увеличаване на 30-часовата работна седмица във Франция. Целта е справяне с безработицата, но според протестиращите мерките са изцяло в полза на предприемачите.

„Тази страна е прекалено свикнала с масовата безработица”, заяви Валс в реч пред парламента в Париж. Премиерът още каза, че работи за „общия интерес” на френския народ, както и че правителството не е било безкомпромисно при обмислянето им.

Кабинетът на президента Франсоа Оланд не успя да събере подкрепа от депутатите за промените, като към притесненията на протестиращите се присъединиха много от представителите на Социалистическата партия на Оланд. Същевременно според консервативната опозиция, а и според Международния валутен фонд, залегналите мерки за по-„гъвкава” заетост не са достатъчни за стимулиране на заетостта.

Според профсъюзите мерките ще доведат до срив в работническите права, а някои студентски и ученически организации виждат провал в създаването на „истински” работни места за младите.

Реформите обаче провокираха активизацията на далеч по-дълбоки леви политически движения в страната, включително такива с анархисти и антинституционален характер. За разлика от профсъюзите, те не само оспорват легитимността на промените в трудовия кодекс, разглеждани като покровителство за бизнеса, а критикуват цялостния характер на политическия процес и обществения договор заради върховенството на неолибералните икономически доктрини в тях.

Израз на тези настроения станаха нощните протести „Nuit Debout” (Будни цяла нощ, още превеждано Будна нощ и Нощна стража), при които от края на март насам се окупират централни площади в големи градове.

Въвеждането на промените в трудовия кодекс без одобрението на парламента вероятно ще доведе до нови демонстрации.

От март месец насам при редица протести срещу мерките се стигаше до сблъсъци на демонстрантите с полицията, а през май в страната имаше сериозен недостиг на горива заради ефективните стачки на работниците в рафинериите. Няколко протеста имаше и от началото на Евро 2016, което се провежда във Франция, но като цяло профсъюзите и другите движения на недоволство се съобразиха с натоварения график на полицаите, предвид охраната на футболния форум.



#валс #Оланд #трудова реформа #заетост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"