ВКС върна делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина

ВКС върна делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина
Снимка: под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Върховният касационен съд отмени присъдата на Николай Русинов-Чеци за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина и върна делото за ново разглеждане.

На 20 октомври 2014 г. Софийският градски съд присъди доживотен затвор за младия мъж, известен с прякора Чеци, за жестокото убийство на 28-годишната жена през лятото на 2011 г. Съдебният състав с председател Снежанка Кьосева призна подсъдимия за виновен в това, че умишлено по особено жесток начин е убил Яна.

В края на юли м.г. обаче Апелативният съд намали наказанието на Русинов от доживотен затвор на 19 години "лишаване от свобода". Чеци бе оправдан по два от елементите на обвинението.

Решението на втората инстанция бе атакувано пред Върховния касационен съд от всички страни. Прокуратурата поиска отмяна на присъдата на САС. Родителите на Яна също поискаха да бъде наложено наказание доживотен затвор. Самият Чеци призова върховните съдии да кажат "Не" на страха и да го оправдаят.

Върховният касационен съд приема в решението си, че макар и с различна насоченост и претендирани правни последици, доводите в протеста и жалбите за допуснати съществени процесуални нарушения, изразили се в липата на всеобхватно и пълно изследване, както и проверка на релевантни по делото обстоятелства, имащи значение за правилното изясняване на въпросите за авторството и начина на извършване на деянието, са основателни, съобщиха от пресцентъра на съда.

Върховните магистрати са намерили, че фактическите обстоятелства, относими към авторството и начина на извършване на деянието, не са установени в съгласие с изискванията за внимателна и съвкупна оценка на доказателствените материали съобразно действителното им съдържание и многообразие.

"Липсва пълен и коректен анализ на доказателствената съвкупност, която е съдържала противоречия и те не са били разрешени по надлежен процесуален начин", пишат в мотивите си върховните съдии.

Според тях, в резултат на неправилния подход при проверката и оценката на доказателствените материали е допуснато разкъсване на връзката между отделните групи доказателства и експертни изводи, които са били само изброявани в мотивите, но не и комплексно оценявани съобразно тяхното значение и относителна тежест.

„ВКС намира за основателни и възраженията на защитата за неубедително формулиране на извода, че автор на престъплението е подсъдимият Русинов в светлината на новоприетите факти за механизма на изпълнението му, недостатъчна яснота за крайния час на настъпване на смъртта, както и поради игнориране на данни за присъствие на други три лица, за което са свидетелствали редица веществени доказателства”, пише в решението на съда.

ВКС намира, че въззивният съд е формулирал по твърде двусмислен, а поради това и неясен начин заключенията си за субективното отношение на подсъдимия към умъртвяването на Яна Кръстева. При правните изводи съдът е приел, че умъртвяването на младата жена е съзнателно и целенасочено – при пряк умисъл, за което обаче не са изложени конкретни и съдържателни мотиви.

 

#Върховен касационен съд #ВКС #убийство #Яна Кръстева #Чеци #Борисова градина #съдии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници