Будапеща насрочи референдум за бежанците на 2 октомври

Будапеща насрочи референдум за бежанците на 2 октомври
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Унгария насрочи дата за референдум за приемане на бежанци. Ройтерс уточнява, че след решението на британците да напуснат ЕС унгарските власти все повече бързат за провеждане на антибежански референдум.

Унгарският президент Янош Адер обяви днес, че датата на планирания в страната референдум за приемането на бежанци според задължителните квоти на ЕС ще бъде 2 октомври (неделя), предаде унгарската телевизия ATV, позовавайки се на сайта на президентската администрация.

Премиерът Виктор Орбан обяви по-рано тази година, че правителството ще инициира референдум относно задължителните квоти за прием на бежанци. „Искате ли ЕС да предвиди задължителното въвеждане на неунгарски граждани в страната без съгласието на парламента?", гласи въпросът на планираното допитване.

Унгарското правителство реагира остро на въведените през септември 2015 г. в ЕС задължителни квоти за преразпределяне на мигранти.

Според унгарския министър-председател квотите ще преначертаят етническата, културната и религиозната карта на Унгария и Европа.

"Ходът на правителството е в отговор на общественото мнение. Ние смятаме, че въвеждането на квоти за преразпределяне на бежанци и имигранти без подкрепата на гражданите е равносилно на злоупотреба с власт", уточни през февруари Орбан.

 

#Унгария #референдум #бежанци #Великобритания #ЕС #Виктор Орбан #премиер #Янош Адер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"