Комарът, причинител на зика, вече е в България

A A+ A++ A

Тигровият комар, който е разпространител на болестта зика, вече се среща и у нас. Присъствието му е засечено в Бургаския регион и по поречието на река Марица. Заболели от зика обаче в България няма, но от министерството на здравеопазването не изключват възможността от поява на случаи на заразяване.

Тигровият комар обитава топли и влажни места, където водата във водните басейни е застояла. Според главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев това, което намалява риска за странати ни, са по-слабите контакти със засегнатите страни, но с наближаването на Олимпийските игри човешкият поток в тази посока ще се увеличи.

Особена готовност от болниците ни надали ще се изисква, защото около 80 на сто от хората дори няма да усетят, че са заразени, а останалите 20% ще изкарат вируса като вид летен грип, уточни Кунчев, цитиран от БНР. Място за притеснение от избухване на масова епидемия от зика на този етап в нашата страна няма, защото липсват комари-преносители на заболяването, нямаме и пациенти с подобна треска, която не представлява сериозен проблем, освен при бременните жени.

Това заяви проф. Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести, като уточни, че националният център има капацитет за доказване на това вирусно заболяване. "Това вирусно заболяване се доказва само при хора, които имат проява на заболяването, бременни, които са с треска и характерния обрив и е доказано, че те са били в Латинска Америка и Карибския басейн, където са се заразили", заяви той.

Бременните да избягват пътуване в този регион на света, както и ухапването от комар, тъй като при попадане в организма им вирусът създава опасност от увреждане на плода, посъветва проф. Кантарджиев. Той допълни, че е добре да се ползват препарати за отбллъскване на комарите, а в жилищните помещения да се поставят комарници.

#вирус #зика #комар #болници #грип #Олимпийски игри #река Марица #заразни болести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"