Борис Джонсън подкрепи Андреа Лийдсъм за нов британски премиер

Борис Джонсън подкрепи Андреа Лийдсъм за нов британски премиер
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън, който бе едно от лицата на кампанията за излизане на Великобритания от ЕС, подкрепи кандидатурата на държавния министър на енергетиката и климатичните промени Андреа Лийдсъм за нов нов лидер на консерваторите и следващ британски премиер, предаде Ройтерс.

Петдесет и три годишната Лийдсъм, която се смята, че е на второ място като фаворит за поста, също играеше активна роля в кампанията за напускане на ЕС, припомня БТА.

"Андреа има енергията, силата и решимостта, които са крайно необходими за следващия лидер на тази страна", подчертава в изявлението си Джонсън. Той изтъква, че тя е специалист по въпросите на ЕС и следователно най-добре ще може да помогне да се "изкове велико бъдеще за Великобритания и Европа след Брекзит".

Джонсън бе смятан за един от най-вероятните кандидати за поста на премиера Дейвид Камерън, но миналата седмица заяви, че няма да се включи в надпреварата. Това стана, след като правосъдният министър Майкъл Гоув, който се очакваше да го подкрепи за лидерската позиция, неочаквано сам се кандидатира за нея. Гоув каза, че е променил мнението си, понеже не смятал, че Джонсън можел да стане добър водач.

Фаворит за наследник на Камерън е вътрешният министър Тереза Мей, макар че тя агитираше за оставане в ЕС.

Другите претенденти са министърът на труда Стивън Краб и бившият министър на отбраната Лиъм Фокс.
Днес е първото гласуване за избор на нов лидер на Консервативната партия. 331 депутати консерватори ще имат седем часа, за да гласуват в парламента. Кандидатът, който получи най-малка подкрепа, ще излезе от надпреварата. Предполага се, че това ще е Фокс, отбелязват британски медии.

Следващото гласуване ще е в четвъртък. Очаква се да има гласуване и на 12 юли, след което броят на претендентите да бъде сведен до двама. Не е изключено обаче, ако двама от кандидатите съберат ясна и категорична най-голяма подкрепа, другите претенденти да решат да се откажат от надпреварата.

След като останат двама кандидати, изборът вече ще зависи не от депутатите, а от 150-те хиляди членове на Консервативната партия. Те ще имат почти два месеца, за да изразят предпочитанията си по пощата. Името на новия партиен лидер и премиер трябва да бъде оповестено преди 9 септември.

 

 

#Борис Джонсън #Дейвид Камерън #Великобритания #премиер #ЕС #Тереза Мей #Брекзит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"