Плугчиева слага край на политическата си кариера като посланик в Швейцария

Плугчиева слага край на политическата си кариера като посланик в Швейцария
Меглена Плугчиева отбеляза, че в България няма клон на нито една швейцарска банка. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бъдещият посланик на България в Швейцария Меглена Плугчиева обяви, че новият пост е началото на оттеглянето й от активната политика.

Според депутата от „Коалиция за България“ в политическия живот трябва да влязат повече млади хора, предаде БГНЕС.

Процедурата по назначаването на Меглена Плугчиева за посланик в Швейцария трябва да приключи до 28 май, след което тя ще подаде заявление за напускане на парламента, за да встъпи от началото на юни в новата си длъжност като служител на Министерството на външните работи.

Още на 27 април тя е подала молба за напускане на Националния съвет на БСП, която е била удовлетворена.

Меглена Плугчиева ще замрази и членството си в социалистическата партия, защото като дипломат не трябва да е обвързана с политическа структура.

Мястото й в парламента от Русенския регион ще бъде заето от следващия в листата Добрин Данев.

Бъдещият посланик сподели, че досега е била проверявана три пъти за принадлежност към ДС – като зам.-министър в правителството на Симеон Сакскобургготски, като посланик в Германия и сега.

Меглена Плугчиева заяви категорично, че никога не е ползвала партията като трамплин за получаване на пост, а назначенията й са били плод на опита и качествата, които има. Точно така оценява и настоящото предложение да бъде посланик в Швейцария – като оценка на компетентността й.

„Радвам се, че ще бъда полезна на страната си, винаги съм поставяла интересите на България над партийните, което ми е коствало понякога критика и оценки като „недисциплинирана“, коментира Меглена Плугчиева.

Меглена Плугчиева не пожела да коментира вътрешнопартийния конфликт в БСП във връзка със спора за лидерството между Сергей Станишев и Георги Първанов. Според нея партията има нужда от реформа, за да даде знак на обществото, че се е поучила от грешките си.

Депутатката е на мнение, че БСП трябва да се консолидира и да прояви зрелост на предстоящия конгрес.

Като посланик на Швейцария тя обеща да работи по проектите от междуправителствената спогодба за партньорство между България и Швейцария, по подготовката на спогодбата за банковата тайна, и най-важното – за привличане на швейцарски инвеститори.

Меглена Плугчиева отбеляза, че в България няма клон на нито една швейцарска банка.

#Меглена Плугчиева #Швейцария #посланик #БСП #Коалиция за България #Сергей Станишев #Георги Първанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"