България е сред първенците в региона по ... корупция! - Всеки пети българин участвал в корупционна схема през 2015 г.

България е сред първенците в региона по ... корупция! - Всеки пети българин участвал в корупционна схема през 2015 г.
БГНЕС
A A+ A++ A

Всеки пети българин е участвал в корупционна схема през миналата година, а страната е четвърта по корупция в нашия регион. Това сочи представеното в понеделник ново проучване на Центъра за изследване на демокрацията "Завладявяне на държавата: противодействие на административната и политическата корупция", предаде бТВ. Пред нас са Албания, Босна и Македония, но по корупционен натиск изпреварваме Сърбия и Турция.

Неправителствената организация отчита увеличаване на административната и политическата корупция, въпреки предприеманите през годините законодателни и организационни мерки.

Според доклада нивата на административната и политическата корупция тръгват нагоре след 2011, като пикът е през 2014 година, когато на власт беше кабинетът на Пламен Орешарски, коментира Руслан Стефанов, който е директор в ЦИД. Тогава е и най-високото ниво на корупция в администрацията.

Според данните, по време на кабинета "Орешарски"  23,3 процента от пълнолетните признават, че са участвали в корупционни сделки поне веднаж през изминалата година.Корупционният натиск надхвърля 39%, и се е увеличил с около 50 на сто в сравнение с 2013 г.

Докладът посочва още, че от 1,3 млн. засегнати от корупция българи, само 0,01% от уличените са били осъдени.

„Корупцията не може да бъде въпрос на няколко "гнили ябълки", а по-скоро е системен проблем, обощи Руслан Стефанов.

Президентът Росен Плевнелиев посочи енергетиката като най-тежко засегнатия от корупцията сектор у нас. „Всеки българин трябва да плаща за провалените проекти от "Големия шлем" със силен корупционен заряд. Ако можехме да отсеем проекти като "Белене", "Цанков камък", КТБ, фалиралите банки през 1996 -1997-а година, съсипаната приватизация и всички десетки милиарди, преминали през ръцете на държавата, къде щяхме да сме днес, попита риторично президентът.



 

 

#корупция #Център за изследване на демокрацията #Руслан Стефанов #Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »