Ново изследване: Държавата губи битката срещу корупцията!

Ново изследване: Държавата губи битката срещу корупцията!
БГНЕС
A A+ A++ A

България, която е най-бедната държава в Европейския съюз, е същo така и страната с най-голяма корупция и положението продължава да се влошава, показва представеното днес ново проучване на Центъра за изследване на демокрацията за основните тенденции при корупцията и завладяването на държавата.

„Ключови държавни институции са в плен на частни интереси“, заявяват от Център за изследване на демокрацията в София. „Критични сектори на държавната администрация и на съдебната система са нефункциониращи до степен, че нищо освен рязко разтърсване няма да има резултат“, допълват от Центъра.

Според проучването броят на случаите на корупция, наказани от закона, са „незначителни в сравнение с реалните мащаби на проблема“.

Корупционната среда в страната се развива по-бързо, отколкото държавните институции могат да й противодействат, призна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Не виждам друг изход от ситуацията с масовото навлизане на корупционни практики в администрацията и другите сфери, освен електронното управление, каза Бъчварова. Трябва възможно най-бързо да направим това, за да ограничим корупционните практики. Дилемата не е само техническа, тя е концептуална, продължи Бъчварова.

Само със стратегии и законодателни мерки няма как да се справим с корупцията, трябва и да ги прилагаме, да имаме нужните хора за това, коментира министърът на правосъдието Екатерина Захариева. Основна роля в борбата с корупцията, разбира се, има съдебната власт, призна тя. Но няма как без добре работеща система и безпристрастни следователи, съдии и прокурори да се справим с това негативно явление, смята министърът.

Трябва да има съответствие между Конституцията и Закона за съдебната власт, но това не означава, че всички трябва да изпълняват нарежданията на горестоящата инстанция. В закона е премахната възможността за устни указания, премахва се възможността за намеса във вътрешната убеденост на конкретния прокурор, даде пример Захариева.

Проверката за почтеност трябва да е в основата на борбата с корупцията в съдебната система, подчерта тя. Най-големият проблем е автоцензурата при магистратите. Само със стратегии няма да се справим с това, смята министърът. Това е основен проблем в т.нар. нови демокрации, поясни тя. Съдиите и прокурорите още не са се научили, че те не са служители просто на институцията, а най-вече на обществото, отбеляза Захариева. Проблемът касае и самоувереността, самочувствието на магистратите. Трябва да работим за отпадане на автоцензурата и всички ние, включително и медиите, трябва да се въздържаме от прибързани оценки за съдебната система, заключи министърът.

 

#корупция #Бъчварова #Захариева #проучване #Център за изследване на демокрацията

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »