Литва прие разполагането на войски на НАТО близо до границата с Русия

Литва прие разполагането на войски на НАТО близо до границата с Русия
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Далия Грибаускайте, президент на Литва, заяви, че плановете на Алианса да изпрати четири батальона от три-четири хиляди военнослужещи в трите балтийски държави и Полша има важен възпиращ ефект за Русия, възприемана от правителството във Вилнюс като все по-голяма и непредсказуема заплаха, пише The Financial Times. 

"Ако (граничещите с нея държави) не бъдат чути след това Русия ще прави каквото си поиска", подчерта Грибаускайте пред изданието. "Ето защо един от инструментите на нашата защита е тя да бъде открита, ясна, и да бъде чута", обясни държавният глава на балтийската страна. 

Очаква се решението за разполагането на войски по източния фланг на НАТО да бъде обявено официално на предстоящата тази седмица среща на върха във Варшава. Три от батальоните ще се ръководят от САЩ, Великобритания и Канада, а четвъртият - от Германия. Грибаускайте открои ролята на Берлин.

"Това е много символично за нас: означава, че Германия започва да разбира своята отговорност за сигурността в Европа", отбеляза президентът на Литва. 

#Далия Грибаускайте #САЩ #политика #САЩ #Русия #НАТО #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"