Корупционната среда се развива по-бързо, отколкото противодействаме, призна Бъчварова

Корупционната среда се развива по-бързо, отколкото противодействаме, призна Бъчварова
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Корупционната среда в страната се развива по-бързо, отколкото държавните институции могат да й противодействат. Това призна днес вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на 20-ия обществено-политически форум за противодействие на корупцията, организиран от Центъра на изследване на демокрацията.

Докладът на Центъра за изследване на демокрацията, който ни бе представен днес, показва, че каквото и да сме направили, резултатите не са достатъчни, посочи Бъчварова. Направленията, в които се работи в МВР, е първо да се ограничи корупцията вътре в системата, посочи тя и подчерта, че трябва да се работи срещу това явление в по-широк фронт.

„Резултатите, които имаме за ограничаване на контрабандата, систематичните ни усилия и общото ни разбиране за това са в основата на добрия ефект. Това нямаше да се случи, ако нямаше регулярните контакти между отделните институции, както и споделената информация. Толкова харесвам този подход, че мислех, че той е приложим и в други сфери- става дума за преодоляване на корупцията в държавата“, подчерта вътрешният министър.

По нейните думи антикорупционният закон, внесен от вицепремиера Меглена Кунева, „е пример за добра работа, но справянето с административната корупция е сложно“. Това е също проблем, който трябва да разрешим. Не виждам друг изход от ситуацията с масовото навлизане на корупционни практики в администрацията и другите сфери, освен електронното управление, каза Бъчварова.

Министърът на вътрешните работи отбеляза, че въвеждането на е-упрвление трябва да стане възможно най-бързо, за да бъдат ограничени корупционните практики. „Дилемата не е само техническа, тя е концептуална, продължи Бъчварова. Важно е да знаем нещо друго - преодоляването на корупцията не трябва да бъде един лозунг, една мантра. Ако срещаме трудности, то е защото ни липсва инструментариум за противодействие, но това е теоретичен проблем. Важният проблем е каква държава искаме да имаме, да създадем средата, в която държавните институции да я наложат на цялото общество. От страна на МВР усилията срещу корупцията не са спирали, а ако има пропуски това не е от липсата на желание, а защото корупционната среда в страната се развива по-бързо, отколкото държавните институции могат да й противодействат“, посочи Бъчварова.

 

Даваме възможност на бизнеса и гражданите да работят с цялата информация, която имаме. Държим да сме открити, но се сблъскваме с проблема, че тази информация още не е готова за използване. Второто добро лекарства срещу корупцията е откритото управление, съчетано с целия потенциал на електронното управление, отбеляза Бъчварова. И подчерта, че в случая „не става въпрос за едни пари, а за това да отвоюваме държавата си и се надявам, че ще се справим“.

 

#корупция #Бъчварова #е-управление

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »