Турция разби база на ПКК, в която са планирани атентати

Турция разби база на ПКК, в която са планирани атентати
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Турция разби база на кюрдските сепаратисти, от която са готвени терористични нападения. Това съобщи БГНЕС като цитира съобщение на властите в страната. В депа на ПКК в югоизточната провинция Диарбекир са открити 22 автомобила, близо 20 тона амониев нитрат, готови за планирани терористични нападения.

В три района на провинцията са унищожени плантации със 70 млн. корени от канабис, над 5 тона суха листна маса и 8 260 кг индийски коноп. Пазарната стойност на ликвидираните наркотици възлиза на 16, 2 млрд. турски лири. Търговията с тях е сред основните източници за финансиране на групировката, се посочва в съобщението на властите в Турция.

Операцията на силите за сигурност срещу базата е започнала на 23 юни, тя продължава и сега и се води по въздух и земя. От съобщението става ясно, че 3 мобилни отряда на ПКК са неутрализирани, 8 терористи са арестувани, 45 души са ранени, сред тях 12 са полицаи.

Властите в Турция дават и детайли като информират, че в 3 големи землянки и 16 бункера са изготвяни експлозивите с откраднатите около 20 тона амониев нитрат, които е трябвало да бъдат заложени в 22 автомобила, повечето от които луксозни марки. Там са открити и 17 комплекта специално изработено облекло за самоубийствени атентати, 3 от които са за жени.

Иззетият боен арсенал е в опасни количества – 37 ръчно изработени експлозива в газови бутилки, 27 заготовки за бомби, 116 батерии за експлозиви, множество пълнители и патрони за "Калашников" и редица други.

Истерията в Турция е пълна, страх е сковал страната

Двама неизвестни днес следобед провокираха паника на пазара в Адана с викове за бомбени взривове и избягаха, полицейски екипи заградиха района и започнаха издирването им. За идентичен случай се съобщава и в Бурса – неизвестен мъж е нахлул снощи в голям магазин за облекло и с крясък предупредил за бомба в момент, когато имало струпване на хора пред асансьор на 5-ия етаж заради дете, заклещило ръката си във вратите му. Десетки клиенти избягали, без да платят покупките си.

Страхът от терора скова живота в Турция, с разпореждания на полицейските дирекции се отменят всички възможни публични прояви, на които се събират много хора. Заради сигналите за възможни нападения от ПКК и ДАЕШ до второ нареждане са отменени традиционните фестивали на ореха и меда, на изгрева на слънцето, както и всички културни прояви в югоизточната провинция Бингьол.

#Турция #база #кюрди #сепаратисти #Арсенал #атентат #бомби #ПКК #терористи #експлозиви

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"