Цветанов: По мое време имаше полицейско насилие, но и ефективност

Цветанов: По мое време имаше полицейско насилие, но и ефективност
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Когато бях министър на вътрешните работи често съм получавал обвинения за полицейщина, но мога категорично да заявя, че никога не съм се водил от такъв мотив. Ръководил съм се само от мотива да се работи в интерес на обществото, каза днес по Канал 3 бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Изявлението му беше в отговор на въпрос за делата за полицейско насилие, по които България беше осъдена от съда в Страсбург, за нарушаване на човешките права на задържани по негово време. "Има институции, които са се произнесли и тук не трябва да фиксираме всичко върху това какво е казал тогавашния министър на вътрешните работи, а върху целия комплекс от слабости в работата и да не се допускат в бъдещ период от време", обясни Цветанов.

Не се съревновавам с Бъчварова, но сега престъпността е по-висока
Той обаче подчерта, че трябва да се говори и за ефективността на полицията, когато той е бил министър на вътрешните работи. "През последните 3 години има рязко завишаване на противозаконното отнемаме на моторни превозни средства, те са достигнали до 3 500, съпоставимо с 2012 г. е увеличение с 24%, съпоставимо с миналата година е с 8%. При телефонните измами също има рязко повишаване през последните 3 години", каза Цветанов.

Той допълни, че по негово време България е била сочена за пример за противодействие на тежката организирана престъпност. Цветанов подчерта, че е започнал мандата си като вътрешен министър с 18 отвличания за периода 2008 – 2009 г, но след като в края на 2009 година групата за отвличания е била "реализирана", до момента няма нито едно отвличане с подобен профил.

"Нека да си припомним за поръчковите убийства, за делото "Килърите", за фалшивите кредитни карти с които България беше известна и Европол ни даваше в негативния списък, след това Европол ни даваше в позитивния списък за борбата с тази тежка организирана престъпност", защити се Цветанов.

В отговор на въпрос, председателят на комисията за вътрешна сигурност и обществен ред, посочи, че изтъква увеличаването на престъпността не, за да се съревновава със сегашния министър на вътрешните работи. "Просто трябва да се обясни какъв е бил периодът, за който ГЕРБ е критикуван, че е прилагал полицейски модел. Тогава е била правена превантивна дейност, въведено е и видеонаблюдението и в момента Румяна Бъчварова полага усилия да приложи този модел", каза още Цветан Цветанов.

#Цветан Цветанов #Румяна Бъчварова #престъпност #полицейщина #полицейско насилие #разкриваемост #поръчкови убийства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"