Агенция по енергетиката: Мръсният въздух води до 6,5 млн. смъртни случаи всяка година

Агенция по енергетиката: Мръсният въздух води до 6,5 млн. смъртни случаи всяка година
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ново проучване, публикувано тази седмица от Международната агенция по енергетика, констатира, че замърсяването на въздуха причинява 6,5 милиона смъртни случаи всяка година. Прогнозите на учените са тези случаи да се увеличат значително през следващите десетилетия, ако енергийният сектор не предприеме по-сериозни действия да намали вредните емисии.

Специалният доклад, публикуван тази седмица, подчертава връзката между енергетиката, замърсяването на въздуха и здравето на хората. Излседването очертава и конкретни стъпки, с които енергийният сектор може да намали съществено лошото качество ан въздуха - четвъртата най-сериозен риск за човешкото здраве.

В доклада на организацията, представляваща големи индустриални страни, се подчертава, че "много от първопричините, но и възможните решения" на този сериозен проблем се коренят в енергийната индустрия.

Изследването на замърсяването на въздуха е първото по рода си за агенцията, която е обединение за енергийната сигурност, базирано в Париж, което разширява мисията си под ръководството на изпълнителния директор Фатих Бирол, отбелязва Ню Йорк Таймс. Международната агенция по енергетика включва 29 членове – богати, индустриални страни, и е основана в отговор на Арабската петролното ембарго през 1973 г. С цел да координира международни отговори и реакции по въпросите на енергетиката. МАЕ е най-известна с месечните си доклади за петролния пазар, които се ползват с доверие от търговците.

Икономистът Фатих Бирол, който оглавява агенцията заявява, че прогнозите и притискащите обстоятелства свързани с промените в климата, както и появата на страни като Китай и Индия, като големи потребители на енергия и замърсители означава, че агенцията трябва да смени стратегията си.

"За да сме адекватни на времето, трябва да работим много по-тясно с новите енергийни икономики", подчертава Бирол, който работи за изграждане на връзки предимно с Китай, чиято енергетика според експертите е от решаващо значение за успеха на световните усилия за намаляване на въглеродните емисии.

"За решаването на най-сериозните и актуални енергийни проблеми, агенцията трябва да привлече като членове най-важните световни енергийни играчи ", казва Джейсън Бордоф, директор на Центъра за глобална енергийна политика в Колумбийския университет.

Проблемите на околната среда, по думите на Бирол, са много сериозни за развиващите се икономики като Индия и Китай, чиито градове страдат от убийствения смог.

"Помогайки на тези страни да решават проблемите си като увеличат енергийната си ефективност и филтрират замърсителите си може да доведе до напредък в постигане целите за овладяване на промените в климата. Трябва да накараме тези страни "да разберат, че техните проблеми са наши проблеми," казва Бирол.

Бирол се опитва да постави агенцията в позицията да е от решаващо значение при координирането на глобалния подход в усилията, свързани с енергетиката. Това включва и придвижване на споразумението за глобалното намаляване на вредните въглеродни емисии, постигнато в Париж миналата година. "Светът се нуждае от международен орган, отговарящ за енергетиката", заявява Нийл Хърст, старши изследовател в Института Грантъм в Империъл Колидж в Лондон.

 

 

#замърсяване #въздух #агенция по енергетика #въглеродни емисии #Париж #ембарго #петролен пазар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"